Україна Православна

...

Официальный сайт Украинской Православной Церкви

16.09.2010. ЛУЦЬК. У місті відкрилась виставка «Символіко-алегоричні композиції в українському живописі XVII-XVIII століть»

2 вересня, у Музеї волинської ікони відкрилась виставка «Символіко-алегоричні композиції в українському живописі XVII-XVIII століть». На ній представлені зразки сакрального мистецтва Наддніпрянської України з колекцій Національного художнього музею.
Відвідувачі виставки мають нагоду побачити найкращі зразки ікон символіко-алегоричного змісту. Серед 30 різнопланових творів можна побачити такі як «Христос в потирі» (символ Євхаристії), «Христос-Недремне око», «Богородиця – Життєдайне джерело». Оригінальним є зображення пелікана, що розриває власні груди, і який символізує Христа, який віддав життя за людей. А композиція «Трійця», яка є копією твору нідерландських живописців, представляє Бога-Отця, який тримає на руках мертвого Христа.
З благословення керуючого Волинською єпархією митрополит Луцького і Волинського Ніфонта участь у відкритті виставки взяв секретар єпархіального управління протоієрей Миколай Бондарук.
«Ікона – це богослов’я в фарбах. Людський розум – обмежений, щоб осягнути ту ж саму таємницю Святої Трійці. Отож, іконописці за допомогою символів пояснюють догмати християнської віри», – сказав у вітальному слові отець Миколай.
До слова, серед ікон і картин, представлених на експозиції, можна побачити і зображення страждань Христа, розписаних по годинах, а також символ швидкоплинності земного життя.