Україна Православна

...

Официальный сайт Украинской Православной Церкви

10.09.2010. ВІННИЦЯ. У єпархії тепер є обов’язкова катихізації перед Хрещенням

2 вересня під головуванням архієпископа Вінницького і Могилів-Подільського Симеона відбулися загальні збори духовенства єпархії. Центральним питанням, яке обговорювалося, були підсумки проведення обов’язкової катихізації перед Таїнствами Хрещення та Вінчання, які запроваджені з початку року в усіх храмах єпархії.
Спочатку це була одна бесіда, яку проводив священик. Потім, за благословенням владики Симеона, проводились як мінімум дві бесіди. Обов’язковим стало знання молитви «Отче наш» та вміння прочитати Символ віри. Окрім того, до участі в бесідах залучалися не лише хресні батьки, а й рідні батьки хрещаємих.
Попри те, що серед хресних батьків знаходилися ті, котрі вважали катихізичні бесіди зайвими більшість визнавала їх необхідними й корисними. Через такі бесіди багато людей розпочали своє воцерковлення і свідоме християнське життя.
Часто бувало, що людина приходила на катихізацію без особливого бажання, а йшла з храму для того, щоб у найближчу неділю вперше за своє життя посповідатися та причаститися. Серед учасників бесід було багато таких, котрі були хресними вже не один раз і лише тепер дізналися, які вони мають обов’язки перед Богом і своїм похресником. Вони дякували за те, що тепер перед ними розкрився світ віри, якої вони не знали, хоча й були свого часу охрещені. Про все це розповів владика Симеон, підбиваючи перші підсумки катихізації.
Окрім позитивних її сторін, владика відзначив й негативні. Зокрема, архієрей звернув увагу на формальне ставлення до катихізичних бесід з боку де яких священиків. Однією з причин цієї проблеми владика назвав нестачу досвіду та нерозуміння окремими представниками духовенства того, що катихізичні бесіди введені не для того, аби примусити людину вивчити певні церковні догмати і канони, а щоб розкрити перед нею красу православної віри і відкрити для неї шлях до Бога. З метою покращення рівня катихізації, за дорученням владики Симеона, керівник єпархіального місіонерського відділу протоієрей Віталій Голоскевич розробив план катихізичної бесіди, який містить основні тези, що мають бути озвучені священиками. Такий план отримало усе духовенство єпархії.
Архієпископ Симеон благословив, щоб й надалі катихізичні бесіди проводилися в усіх парафіях єпархії, окрім парафій міста. Що стосується обласного центру, то катихізація тут буде проводитися лише у Спасао-Преображенському кафедральному соборі, куди будуть направлятися люди з усіх парафій міста. У соборі бесіди будуть проводити кращі катихізатори єпархії з м. Вінниці, м. Калинівки та з Вінницького району. Після проходження катихізації, хресні та рідні батьки, а також молодята повертатимуться до тих храмів, де вони отримали направлення, для сповіді, причастя і участі у тих Таїнствах, до яких їх готували.
Як зауважив владика Симеон, проведення катихізації у кафедральному соборі не знімає з парафіяльних священиків обов’язку особистого духовного спілкування з учасниками Таїнств, як під час сповіді, так і в інший час.
За благословенням архієпископа Симеона катихізичні бесіди у Спасо-Преображенському кафедральному соборі будуть проводитися за таким розкладом:
Перша бесіда (загальна для хрещення і вінчання) – Понеділок, Четвер і П’ятниця о 18.00
Друга бесіда перед хрещенням – Вівторок, 18.00; П’ятниця о 10.00
Друга бесіда перед вінчанням – Середа, 18.00
Додаткова інформація за тел. (097)396-83-45 begin_of_the_skype_highlighting              (097)396-83-45      end_of_the_skype_highlighting
Прес-служба Вінницької єпархії