Україна Православна

...

Официальный сайт Украинской Православной Церкви

03.09.2010. ЛУЦЬК. Протоієрей Петро Влодек – Почесний громадянин Волині

Перед пленарним засіданням 42 сесії Волинської обласної ради голова Анатолій Грицюк виконав почесну місію та вручив нагороду обласної ради клірику Волинської єпархії УПЦ Почесному ректору Волинської духовної семінарії.
Відзнаку Почесного громадянина Волині вручено Доктору богослів’я, почесному ректору Волинської духовної семінарії Української Православної Церкви Влодеку Петру Афанасійовичу – за вагомий особистий внесок у розвиток духовності та богословської освіти на Волині.
Слід зауважити, що саме при ньому оновилось богословське життя семінарій в Києві і на Волині. Саме завдячуючи старанням ректора отця Петра Влодека в 90-х роках розвивалась Волинська духовна семінарія, даруючи Церкві священиків та регентів-псаломщиків.
Сотні священнослужителів, які здобули освіту у Волинській духовній семінарії вітають цими днями свого отця-ректора з високою нагородою.
Архіпастир, духовенство, випускники Волинської духовної семінарії та віруючі Волинської єпархії вітають отця Петра Влодека з високою оцінкою його діяльності на Волині. Многих Вам літ, дорогий наш Батюшка-Ректор!
Протоієрей Петро Афанасійович Влодек народився 9 січня 1924 року в сім’ї учителя села Оженіно Острозького повіту Волинського воєводства. Нелегке дитинство випало на роки ескалації католицизму у панській Польщі. Сповна пізнав він зі своєю родиною всі утиски православної інтелігенції та щоденні будні скрутного існування. Незважаючи на все, ще у роки юності він вирішив стати православним священослужителем. З початком Великої Вітчизняної ввійни Петро Влодек стає слухачем пастирських курсів при Почаївській Свято-Успенській Лаврі, згодом здає екзамени на священика. Мабуть, сьогодні він єдиний очевидець похоронів насильницьки вбитого митрополита Олексія Громадського та інших страшних подій церковної історії тогочасності.
З 1944 по 1945 він у лавах Радянської Армії бере участь у бойових діях. Велику Вітчизняну закінчив під стінами рейхстагу 9 травня 1945-го року. Він очевидець історичної зустрічі на Ельбі. За відвагу нагороджений багатьма орденами та медалями.
З 1946-го по 1948 — студент Волинської духовної семінарії, а з 1948 по 1952 у Московській духовній академії здобуває вищу богословську освіту та ступінь кандидата наук. Після закінчення МДА направлений викладачем у ВДС, згодом стає інспектором. З 1962 по 1964 — ректор семінарії. Ревно обороняв волинську пастирську школу від закриттям радянською владою. Опісля протоієрей Петро несе пастирські труди за кордоном — 6 років у Берлінському кафедральному соборі та 8 років настоятелем Едмонтонської парафії у Канаді. Напередодні святкувань тисячоліття Хрещення Русі повертається у Київ і протягом декількох років виконує обов’язки керуючого справами Українського Екзархату. З 1989 року він перший ректор відновленої Київської духовної семінарії. У 1991-му повертається на Волинь і через рік очолює Волинську духовну семінарію, яка після захоплення її приміщень бойовиками Київського Патріархату розміщувалася у одній кімнаті. Очолюючи духовну школу у такий критичний момент, він повністю відновлює навчальний процес (з 1993-го ВДС отримала у тимчасове користування напівзруйноване приміщення).
Протоієрей Петро Влодек відомий в нашій державі як перший автор “Закону Божого”, написаного на українській мові. У 2003-му році ним упорядковано новий підручник для дітей молодших класів, багато конспектів та посібників з історії Церкви, що сьогодні використовуються у духовних школах УПЦ.
13 грудня 2009 року, Ректор КДАіС архієпископ Бориспільський Антоній оголосив рішення Вченої Ради КДА від 10 грудня 2009 року, згідно якого першому ректору відродженої Семінарії протоієрею Петру Влодеку присвоюється почесне звання доктора Honoris Causa.
Предстоятель Церкви Блаженніший Митрополит Володимир вручив отцю Петру хрест доктора богослов’я і диплом про присвоєння вченого звання.