Україна Православна

...

Официальный сайт Украинской Православной Церкви

30.08.2010. ЛУЦЬК. Волинську єпархію відвідав архієпископ Оттавський і всієї Канади Серафим

З благословення Предстоятеля Американської Православної Церкви Блаженнішого Митрополита всієї Америки і Канади Іони із архіпастирським візитом Луцьк відвідав архієпископ Оттавський і всієї Канади Серафим. Він вважає Україну землею чудес. 15 років владика не був у нашому краї, але завжди з великою радістю відвідує землю, на якій просіяли угодники Божі — волинські святі. Більше того, благодатна Волинь і в далекій Канаді поруч із єпископом Серафимом, адже там служить наш земляк, отець Мельник, який приїхавши до Канади на півроку, возносить молитву Богові і донині. Владика Серафим розповів, що повезе на свою батьківщину багато духовних вражень. «Я відчуваю дуже добру тут духовність, відчуваю молитви святих, які прославили цю землю. Я відчуваю зміни, які я тут побачив порівняно з попереднім візитом 15 років тому. Це зміни в духовному і церковному житті. 2 тижні до приїзду в Україну я був у Румунії, у Чернівцях, у Хусті з владикою Марком, який перед тим відвідав Канаду. Звідти ми з ним поїхали до Почаєва на свято Преображення Господнього, а далі – у Стоянів, де відбулося освячення нового храму з владикою Августином. Що стосується Канади, то обставини нашої церкви такі ж, як і в Україні – вона немає єдності. То перше і найгірше. Тепер у Канаді всі розколи об’єдналися, але є адміністративна розрізненість. Ми ще багато маємо вчитися смиренню і покаянню. Але, попри те, церква зростає, до неї приходять з інших віросповідань, приходять до православ’я. Служимо чотирма мовами – англійською, французькою, слов’янською, українською та іншими мовами, якщо потрібно. Є різноманітні етнічні єпархії – румунська, сербська, грецька та інші. Тепер єпископи працюють спільно, у братній любові, так що це велика поміч, яка вже відбулася. Маю надію, що перед тим, як я помру, буде одна свята церква в Канаді. Нас, православних на тій землі 5 відсотків від кількості населення і більше 200 єпархій у канадських православних, а то, навіть, і більше.
Коли люди приходять за благословенням, я відчуваю єднання з Богом. Христос посеред нас. Я це відчуваю, це духовно для мене. Коли народ просить благословення, я мушу дати – відчуваю у людей християнські почуття. Тут, в Україні, люди знають, як просити Бога, як молитися Богу, і Господь відповідає на їх молитви. Тепер, коли приїхав, я бачу наслідки того плоду молитов і духовності. А також це земля багатьох святих, і велика благодать іде від них. Можу сказати, що духовність для мене, найперше, — це можливість стати перед іконою Почаївської Божої Матері. Минулої осені ці ікона приїхала до Канади і відвідала кафедральні собори. Ми не сподівалися, що стільки людей приїде, щоб поклонитися цій іконі – 50 тисяч таких було у Канаді! Коли ікона Почаївської Божої Матінки переходила з міста до міста, багато людей отримали зцілення від Неї. Життя багатьох, і навіть моє, змінилося. І тому, що ця ікона побувала в нас, наші люди почувають свою єдність із духовною матір’ю – Україною, церквою в Україні. Я радісно кажу: «Україна – наша мати!»
Керуючий Волинською єпархією митрополит Луцький і Волинський Ніфонт подякував владиці Серафимові. Він зізнався, що дуже радий , що владика Серафим, з яким він із любов’ю завжди зустрічається, нарешті, прибув до Луцька після 15-річної перерви, щоб спільно помолитися. Хоч гість із далекої Канади, та він пам’ятає про нас, а, значить, молиться за нас, і Господь його молитвами тримає нас тут. Владика Ніфонт подарував Серафимові Волинську ікону Божої Матері, написану цього року, аби Вона його оберігала і допомагала всім, хто знаходиться по той бік океану й рідної землі поклонитися до цієї ікони. Всім присутні на Богослужінні проспівали гостеві волинське многолітня.
Владики Канади і Волині відслужили службу, а архієпископ Серафим благословив присутніх і помазав єлеєм.