Україна Православна

...

Официальный сайт Украинской Православной Церкви

19.08.2010. ГЛУХІВ. На куполі нового храму засяяв хрест

10 серпня, одразу після закінчення Божественної літургії у кафедральному соборі Трьох Святих Анастасій, з благословення архієпископа Конотопського і Глухівського Луки віруючі на чолі зі священиками пішли хресним ходом на околицю Глухова, до Чернечих джерел. Під час перебування у Глухові святині Глинської пустині – чудотворного образу Різдва Пресвятої Богородиці «Пуcтинно-Глинський» — подібних хресний хід звершується до Чернечих джерел традиційно В цьому році через весь Глухів понесли золотого хреста, який щойно було освячено архієпископом Лукою у соборі.
Хресний хід з трьома іконами Богородиці (Пуcтинно-Глинською, Смоленською та Покрова) пройшов центром міста по вулиці Терещенків до Усівського мікрорайону, а звідти до Чернечих джерел. На урочисту процесію, попри спеку та робочий день, прийшло дуже багато віруючих (за приблизними підрахунками не менше 400 чоловік). Надзвичайно зворушливо було дивитись, як маленькі вихованці місцевого дитячого садочка вийшли назустріч іконі Божої Матері: з квіточками у руках, трохи розгублені. На прохання місцевих жителів кілька разів хресний хід зупинявся, щоб дати можливість прикластися до чудотворного образу старим, немічним і хворим.
Люди йшли не лише з Глухова, а й з села Берези, звідки назустріч теж вирушив хресний хід. Біля самих джерел благочинний Глухівського церковного округу настоятель Спасо-Преображенського храму протоієрей Олексій Родіонов, помічник настоятеля кафедрального Анастасіївського собору протоієрей Георгій Литвинюк, настоятель Миколаївської церкви протоієрей Володимир Сугоняк, настоятель Успенського храму села Береза протоієрей Микола Нікішин і ієрей Богдан Пановик відслужили молебень. Коли у розпеченому повітрі розчинилися останні слова молитов і присутніх окропили святою водою, розпочалося власне те, заради чого всі й зібралися. На очах всіх людей у люльці підйомного крану почав підійматись хрест. Буквально кілька хвилин, і на куполі засяяв хрест — храм народився! Такої Радості Глухів не бачив сто років.
Ксенія Осьмакова