Україна Православна

...

Официальный сайт Украинской Православной Церкви

03.08.2010. ВІННИЦЯ. Лядовський скельний чоловічий монастир відроджує традицію проведення щорічного ярмарку

11 вересня, у день Усікновення глави Іоанна Предтечі — престольного свята святої обителі — біля монастирської гори на березі Дністра відкриється Лядовський ярмарок.
Це буде справжній православний ярмарок — під благодатним покровительством древнього монастиря, за участю багатьох парафій Української Православної Церкви, з водосвятними молебнями і церковним хоровим співом.
Ярмаркове містечко широко представить православні книги, ікони, предмети церковного начиння, вироби монастирських промислів і народних майстрів. І, звичайно ж, на Лядовському ярмарку розвернеться традиційна торгівля продуктами харчування та промисловими товарами, будуть обов’язково смачні пригощання і веселі культурні розваги. Ярмарок розпочнеться у суботу, о 12 годині дня, після святкової Літургії в Лядовському монастирі і триватиме до вечора неділі.
За два дні тисячі відвідувачів ярмарку зможуть долучитися до народної традиції — стати учасниками ярмаркового дійства, осяяного благодаттю древньої святої обителі. Відродження Лядовського ярмарку приурочене до 1000-річчя заснування Лядовського Усікновенського скельного чоловічого монастиря преподобним Антонієм Печерським.
З вигодою і розмахом
Довгу і добру історію має Лядовський ярмарок, традиція проведення якго йде в глиб століть і нерозривно пов’язана з великою роллю Лядовського монастиря в економічному і культурному житті Поділля. Але про те, якими були колись щорічні ярмаркові свята біля святої обителі, жителі села Лядово зараз знають лише зі слів старожилів. Та й ті, скоріше, пам’ятають про них за розповідями своїх ще більш старших родичів.
А історичні документи докладно говорять, що ще на рубежі ХІХ-ХХ століть Лядовський ярмарок славилися в Російській імперії комерційною вигодою і розмахом проведення. Сюди з’їжджалися люди з усієї Малоросії і Бессарабії — купці, торговці, селяни, ремісники, монахи, щоб перемолоти пшеницю, жито, ячмінь і кукурудзу на знаменитих вітряних і водяних лядовських млинах. Навіть купці з Москви і Санкт-Петербургу спеціально платили місцевим жителям, щоб ті весь рік тримали для них торгові місця на ярмарковій площі. Широке коло учасників Лядовськог ярмарку, жвава торгівля різними товарами і їх широкий асортимент давали можливість укладати вигідні торгівельні операції, налагоджувати корисні ділові зв’язки.
Сила благодаті
Кожен ярмарок починався з престольного свята Лядовського монастиря і села Лядова — Усікновення глави Іоанна Предтечі і тривав не менш ніж тиждень. Благодать святої обителі мала потужню притягальну силу для ділових людей і простого народу.
Лядовські ярмарки завжди відрізнялися комерційним успіхом, добробутом і радістю щирого свята. Тому всі їхні учасники дякували Богу за допомогу в справах і робили щедрі пожертви на монастир. Для православних купців, торговців і покупців Лядовські ярмарки були не тільки місцем вирішення фінансово-споживчих питань, але й паломництвом до древньої святої обителі. Жителі села Лядова і сусідніх з ним Яришева, Кремінного та Нагорян також зазнавали благотворний вплив щорічних Лядовських ярмарків — духовна міць регіону поєднувалась з активною підприємницькою діяльністю, даючи людям роботу і роблячи їх щасливішими.
Свято, якого чекають
Радянська влада нищила в людях і віру, і народну традицію. Храми Лядовського монастиря були підірвані, духовне життя у святій обителі завмерло, жителі навколишніх сіл пристосовувалися до смутного часу — хто як міг. Припинилися ж, звичайно, і Лядовські ярмарки. Але добра пам’ять про народне свято під монастирською горою передавалася з покоління в покоління.
І відродження Лядовського Усікновенського скельного чоловічого монастиря стало відродженням духовності цього придністровського краю. Знову престольне свято села Лядово — Усікновення глави Іоанна Предтечі стало збирати тисячі людей. Після Літургії, спустившись з монастирської гори на берег Дністра, православні продовжували свято по-домашньому. Тут і згадувалася колишня слава Лядовського ярмарку.
- Відновлення традиції проведення Лядовського ярмарку в престольне свято Усікновення глави Іоанна Предтечі відображає нерозривний зв’язок духовної та матеріальної сторін життя людей, — говорить настоятель Лядовського Усікновенського скельного чоловічого монастиря архімандрит Антоній (Нетребін). — Ярмарок покликаний сприяти відродженню православної культури України, залученню її учасників до традицій православного способу життя та побуту, розширенню господарських зв’язків Церкви як між монастирями і парафіями, так і з державними та підприємницькими структурами.
Марина Богданова