Україна Православна

...

Официальный сайт Украинской Православной Церкви

16.07.2010. ВОЛОДИМИР-ВОЛИНСЬКИЙ. Археологи припускають, що знайшли залишки літописної церкви

Другий сезон роботи археологічної експедиції, що її очолив Сергій Панишко, подарував Україні ще одне відкриття. Торік волинські археологи за валами об’їзного міста останньої столиці Давньої Руси натрапили на монументальну муровану споруду. Це велика рідкість для періоду середини XIV ст. На Волині російські археологи у минулому столітті виявили тільки два такі об’єкти: церква Івана Богослова на території замку Любарта в Луцьку і комплекс монастирських споруд в урочищі Михайлівщина у Володимирі-Волинському.
У 2010-му розкопки всередині валів городища почалися у травні, й одразу – нове відкриття! Вчені припускають, що натрапили на залишки кам’яного замку, збудованого за наказом польського короля Казимира. Але й не відкидають імовірності, що підвалини належать літописній церкві княгині Анни, матері галицького князя (короля) Данила. Остаточне підтвердження або спростування тієї чи тієї версії потребує подальших досліджень.
Під час розкопок було знайдено фрагменти військового обладунку, печатки, хрести-енколпіони. Але найбільш знаковою виявилася мурована кладка з тесаної цегли, властива для галицько-волинської архітектурної школи, яка різниться від зодчества Київщини та східної України тяжінням до західноєвропейських канонів. Згідно з історичними свідченнями і сучасними припущеннями, гіпотетичний замок короля Казимира через мирну угоду з Литвою розібрали, а цеглу використали на будівництво луцької твердині.
У будь-якому разі знахідка волинських археологів має загальноєвропейське значення і є ще одним кроком до спільного розуміння історії.
УНІАН