Україна Православна

...

Официальный сайт Украинской Православной Церкви

15.07.2010. КИЇВ. Блаженніший Митрополит Володимир привітав відомого українського вченого-історика з 95-річчям з дня народження

Предстоятель УПЦ Блаженіший Володимир, Митрполит Київський і всієї України привітав українського вченого-історика Петра Тронька з днем народження та із ювілеєм громадсько-політичної і наукової діяльності:
«Цього святкового для Вас дня сердечно вітаю з 95-ю річницею від дня народження та 75-річчям громадсько-політичної і наукової діяльності!
Українська спільнота, наукові та громадські кола знають Вас як щирого патріота Батьківщини, видатного історика, людину, котра ревно оберігає та відновлює святині України, акумулює та відроджує звичаї та традиції українського народу.
Відома також Ваша плідна діяльність з примноження та збереження української історико-культурної спадщини і Ваше вміння передати Ваші напрацювання, здобутки в цій галузі науки молодому поколінню українців. Повністю розділяємо з Вами Ваші переконання стосовно важливості збереження писемних та історико-архітектурних пам’яток народу, його духовної та культурної спадщини, бо то є духовно-історична пам’ять, яка щедро живить дерево його етносу. Розуміючи це, Свята Українська Православна Церква, у свій час, здійснила факсимільне перевидання Пересопницького Євангелія, яке є важливою духовно-культурною пам’яткою українського народу, торкаючись якої, людина відновлює свою історичну пам’ять та повертається у рідний, притаманний їй духовно-релігійний простір.
Сфери історії та екології культури дуже важливі області науки, які і надалі потребують своїх самовідданих працівників, аристократів духа, спроможних давати ту основу духовно-культурної спрямованості, здатну єднати народ в єдину культурно-національну спільноту.
Бажаю Вам міцного здоров’я, постійної духовної радості, подальшої творчої наснаги у Ваших трудах на благо Церкви та Батьківщини і щирих благословень Господніх.
З повагою,
† Володимир
Митрополит Київський і всієї України,
Предстоятель Української Православної Церкви»
Петро Тронько академік НАНУ, доктор історичних наук, професор, заслужений діяч науки і техніки, Герой України, почесний професор Дніпропетровської гірничої національної академії, Кіровоградського, Кам’янець-Подільського, Полтавського педагогічних університетів, почесний доктор історичних наук Харківського і Дніпропетровського державних університетів — далеко не повний перелік регалій видатного вченого. За ініціативи і безпосередньої участі Петра Тимофійовича Тронька розпочиналося спорудження музеїв народної архітектури і побуту в Києві, українського козацтва на Хортиці в Запоріжжі, Національного музею історії Великої Вітчизняної війни 1941-1945 рр. На чолі комісії Всеукраїнського фонду історико-архітектурної спадщини імені О. Гончара доклав чимало зусиль для відтворення наших духовних святинь. Як голова Всеукраїнської спілки краєзнавців чимало зробив для того, щоб пробудити в широких верствах населення інтерес до дослідження рідного краю, перетворення краєзнавства у масовий рух. Брав участь у відновленні Михайлівського Золотоверхого та Успенського соборів. Головне дітище П. Тронька — унікальна «Історія міст і сіл Української РСР» у 26 томах.