Україна Православна

...

Официальный сайт Украинской Православной Церкви

06.07.2010. КІРОВОГРАД. У місті відсвяткували день народження фортеці святої Єлисавети

Хресною ходою відзначили мешканці граду на Інгулі іменини рідного міста. Після святкової Літургії у Спасо-Преображенському соборі був відслужений молебень, потім духовенство та віруючі з іконами і мощами святої блаженої Матрони Московської попрямували хресним ходом на автобусах, наданих товариством «Православна просвіта», кільцевою дорогою навколо міста з молитвами, піснеспівами, читанням Євангелія. У дорозі протоієрей Спасо-Преображенського собору Євгеній Назаренко читав акафісти іконам Божої Матері «Боголюбська», «Єлисаветградська», святим Захарію і Єлисаветі.
На чотирьох сторонах світу були зроблені зупинки, відслужені молебні. Священик окропив місто і довколишні поля святою водою, а парафіяни міських храмів благословляли іконами Божої Матері «Єлисаветградська», «Боголюбська», святої праведної Єлисавети — покровительки міста (колишня назва — Єлисаветград), іншими іконами Спасителя, Пресвятої Богородиці, святих угодників Божих.
Хресний хід зупинився на фортечних валах біля пам’ятного Хреста, спорудженого на місці першого храму Єлисаветграда на честь Святої Трійці, а закінчився в сквері святої Єлисавети біля Хреста покровительки міста. На святковому молебні були присутні і медперсонал лікарні святого Луки Войно-Ясенецького на чолі з головним лікарем Григорієм Урсолом.
Як відомо, 1 липня 256 років тому, 1754 року за наказом її величності імператриці Єлизавети Петрівни після молебня було розпочато будівництво фортеці на честь її небесної покровительки — святої праведної Єлисавети, матері Іоанна Хрестителя. З роками біля фортеці виросло місто, яке отримало назву Єлисаветград. Упродовж 170 років воно носило це ім’я, і зараз люди молитовно просять Господа, аби Він допоміг повернути історичну назву рідному місту.
Ангелина Несен