Україна Православна

...

Официальный сайт Украинской Православной Церкви

27.05.2010. ЛУЦЬК. У Волинській духовній семінарії святкували престольне свято

День пам’яті рівноапостольних Кирила і Мефодія — престольне свято Волинської духовної семінарії. Напередодні святкувань у Кирило-Мефодіївському храмі при семінарії священослужителі відправили панахиду за покійними викладачами та випускниками, долі яких були пов’язані з ВДС ще з 1796 року — часу заснування кузні православних священиків на Волині.
Урочисте богослужіння в престольний день, в день Святого Духа, відправив митрополит Луцький і Волинський Ніфонт у співслужінні почесного ректора ВДС, професора протоієрея Петра Влодека, ректора — протоієрея Сергія Ющика, інспектора — протоієрея Георгія Шевчука, протоієрея Валентина Негоди та викладацької корпорації у священному сані. На свято пастирської школи прибули чисельні випускники і багато віруючих. У Божественній літургії взяли участь студентські хори — вихованців семінарії та регентських класів при ВДС.
Зі словом проповіді після Літургії до присутніх звернувся митрополит Ніфонт. Він зазначив важливу роль слов’янських просвітителів в історії нашого народу і провів паралелі між їхніми невтомними трудами та високим покликанням нинішніх вихованців духовних закладів. Архієрей закликав усіх присутніх бути діяльними свідками Правди Божої і, як рівноапостоли, доносити зерна віри до сердець майбутньої пастви.
Після закінчення богослужіння був відслужений молебень за здоров’я та богословські успіхи учнів і учителів.
Отець-ректор побажав усім вихованцям, а особливо цьогорічним, життєвих гараздів та наснаги у майбутньому пастирському служінні.
Сьогодні Волинська духовна семінарія, яка прийняла небесне покровительство святих Кирила і Мефодія, являється форпостом Православ’я на західних теренах України і щорічно готує для нашої Церкви десятки освічених священослужителів.