Україна Православна

...

Официальный сайт Украинской Православной Церкви

26.05.2010. ВОЛОДИМИР-ВОЛИНСЬКИЙ. Освячено Миколаївський храм в Турійську

16 травня жителі древнього Турійська стали свідками величного дійства і таїнства – освячення Миколаївського храму. Новозбудований храм став не тільки ще однією духовною святинею, але й справжньою окрасою селища.
Чин освячення звершив єпископ Володимир- Волинський і Ковельський Никодим. Владиці співслужили священики благочиння та чисельні гості.
Під час таїнства освячення під престол храму були покладені частки мощей святих мучеників. Після освячення було звершено Таїнство Євхаристії.
Єпископ Никодим звернувся до віруючих з повчальним словом, в якому пояснив зміст чину освячення храму, наголосивши, що громада обручається з храмом і саме тому під час освячення звучать піснеспіви, які зустрічаються також в таїнстві Вінчання. Разом із тим Владика згадав про шлях, який пройшли прихожани і подякував громаді, яка спромоглася за короткий час (всього 3 роки) збудувати такий величний храм.
Релігійна громада, та й увесь Турійський район мають повне право пишатись не тільки новобудовою, але й одними з найкращих в єпархії дорослим і дитячим церковними хорами, які своїм співом супроводжували священнодійство. Слова подяки звучали також на адресу голови районної державної адміністрації Олександра Олександровича Дишлюка, голови районної ради Ореста Васильовича Василишина, селищного голови Олексія Миколайовича Безсмертного, присутніх на урочистостях.
За вірну службу Церкві Христовій та труди, понесені при будівництві храму високими нагородами Української Православної Церкви були нагороджені: орденом Св. Дмитрія Ростовського – староста храму і виконроб будівництва Павло Підгайний, архітектор Людмила Мурай, меценати Євгеній і Раїса Піскуровські, Микола Данилюк; ювілейною медаллю „850 років Володимир-Волинському Успенському кафедральному собору” — Орест Василишин, Олексій Безсмертний, благодійники Станіслав Саюк, Чамбула Анатолій, будівничий Олександр Потапов. Грамот предстоятеля Української Православної Церкви митрополита Київського і всієї України Володимира та єпископа Володимир- Волинського і Ковельського Никодима були удостоєні Данилюк Руслана, Гуменюк Валерій, Маркевич Володимир, Осінський Валерій, Панас Володимир, Яцків Вадим, Яцків Віктор, Жук Людмила, Миліщук Ніна.
Зворушливі, теплі слова прозвучали з вуст учнів недільної школи при Миколаївському храмі. У літературній композиції були використані вірші прихожан храму Яровенко Анни та Марії Федорівни Тимошук.
Без сумніву справжньою окрасою храму стане велика ікона Святителя і Чудотворця Миколая, подарована громаді благодійниками з Володимира-Волинського Раїсою та Євгенієм Піскуровськими.
На звершення урочистостей прихожани і гості свята змогли пригоститись солодощами за святковим столом, приготовленим кращими хазяйками селища.Настоятель, притч, прихожани храму щиро вдячні всім небайдужим, які будували храм, жертвували на його будівництво і убранство, збирали кошти, щиросердечними молитвами до Господа і святих наближали цей величний день, усім, хто завітав на урочистості з нагоди освячення храму.
Сергій ЯРОВЕНКО
Фото Володимира АНТОНОВСЬКОГО