Україна Православна

...

Официальный сайт Украинской Православной Церкви

26.05.2010. ЛЬВІВ. У єпархії видано книгу «Уніатство. Богословські аспекти»

Вийшла у світ книга архієпископа Львівського і Галицького Августина «Уніатство. Богословські аспекти»
Читачі отримали цікаве і дуже актуальне наукове дослідження проблеми уніатства. Автор робить спробу розглянути цю проблему не лише з історичної, але, передусім, з догматичної точки зору. У дослідженні розглядається ексклюзивна екклезіологія католицизму як основа ідеології уніатства в період від Великого розколу 1054 року і до наших днів. Владика Августин зупиняє свій погляд на формуванні та розвитку уніатства як католицької моделі досягнення церковної єдності у ХІ-ХVI ст.; зазначає, що в ХІХ-ХХ ст. воно стало основою католицьких уявлень про таку єдність. Глибоко розглянута реалізація уніатської моделі в прозелітичній діяльності митрополита Андрея Шептицького.
Наприкінці ХХ – на початку ХХІ ст. уніатство стало основним змістом екуменічної діяльності католицької церкви, імпліцитною основою сучасної екуменічної стратегії католицизму.
Автор торкається і болісної проблеми пошуку ідентичності в уніатстві.
Книга цікава, читається напрочуд легко, відзначається чіткістю думки і точністю форми.
У нинішній неспокійний час, коли виникла серйозна проблема захисту нашого суспільства від стрімкого поширення «цінностей» сучасної західної цивілізації, в першу чергу від секулярної масової культури, усвідомлення проблеми уніатства вкрай необхідне.
У дослідженні вперше розглядається проблема уніатства в богословському аспекті. Авторові вдалося заповнити ряд прогалин у вивченні православно-католицьких відносин, які на сьогодні переживають досить-таки складний період, а проблема унії є чи не найважливішим фактором впливу на них. Дані, наведені у дослідження, можуть стати основою до вироблення практичних рекомендацій для більшої ефективності православно-католицького діалогу.
Прес-служба Львівської єпархії