Україна Православна

...

Официальный сайт Украинской Православной Церкви

19.05.2010. ПОЛТАВА. В урочищі Триби відбувся мітинг-реквієм за жертвами політичних репресій

В урочищі Триби (с. Копили Полтавського району) відбувся обласний жалобний мітинг та покладання квітів до пам’ятного знака жертвам репресій 30-х років ХХ століття з нагоди відзначення Дня пам’яті жертв політичних репресій. Триби є місцем масового перезахоронення безневинно розстріляних жертв політичних репресій 1937-1938 років.
На згадку про жертв репресій представники влади і духовенства поклали вінки і квіти до пам’ятнику — Хресту жертвам сталінського терору. У жалобних заходах взяли участь голова облдержадміністрації Олександр Удовіченко, голова обласної ради Володимир Марченко, заступник голови облдержадміністрації Валерій Пархоменко, з благословення архієпископа полтавського і Миргородського Филипа участь у заході взяв настоятель Свято-Серафимівського храму протоієрей Михаїл Волощук.
Пам’ятний знак жертвам репресій в урочищі Триби — єдиний на Полтавщині. Він був зведений у 1995 році після того, як з початку 90-х років у кар’єрі, що неподалік, під час розкопок почали знаходити захоронення людей. Експерти і науковці встановили, що ці люди були розстріляні. Владою було прийняте рішення здійснити єдине захоронення і встановити пам’ятний знак жертвам репресій 30-х років.
За даними істориків, починаючи з 1929 року на Полтавщині було репресовано більше 400 тис. жителів.
Жертвами НКВС ставали заможні полтавці, військовослужбовці, священики й представники інтелігенції, яких безпідставно звинуватили у шпигунстві, зв’язках із закордонною розвідкою та ін. Через давнину цих злочинів ніхто так і не поніс відповідальності, тим більше, що з причетними до репресій потім також розправилися.