Україна Православна

...

Официальный сайт Украинской Православной Церкви

07.05.2010. ПОЛТАВА. Сільський Свято-Георгіївський храм відзначив 140-річчя

6 травня в день пам’яті Великомученика і Побідоносця Георгія свій Престольний день святкував Георгіївський храм села Попівка Зінківського району. Цього року цей день ознаменувався 140 річним ювілеєм з моменту освячення храму. Нещодавно дослідникам історії Зінківського краю кандидату історичних наук Віктору Міщанину та праправнуку Глинського протоієрея Гермогена Луб’яного Максиму Матвєєву стало відомо з некролога отця Гермогена, що Георгіївський храм в селі Попівка був збудований стараннями протоієрея Стефана Здорова і освячений у 1870 році.
В цей урочистий день за благословенням архієпископа Полтавського і Миргородського Филипа Божественну Літургію очолив голова єпархіального відділу архітектури і будівництва протоієрей Михаїл Волощук.
Розділити радість молитовного та Євхаристичного спілкування з настоятелем храму протоієреєм Павлом Лапоноговим прибули священики з Зінківського та інших районів єпархії, а також представники сусідніх єпархій.
До речі в цьому році отець Павло святкує 85 років від дня народження, а в минулому році виповнилось 45 років служіння отця Павла Лапоногова на Георгіївській парафії та 55 років служіння в священному сані.
З нагоди храмового свята та визначних ювілеїв до храму прибуло велика чисельність парафіян, приїхали гості з Росії, представники козацтва та сестринства милосердя з Сумської області, майже все місцеве населення не залишило поза увагою це свято, і навіть діти місцевого дитячого садочку вишукувались перед храмовим амвоном.
Почалась літургія традиційним для цього богослужбового періоду співом Пасхального тропаря, котрий співав хор місцевих парафіян.
Після читання Євангелія проповідь виголосив протоієрей Володимир Журавель.
Багато прихожан в цей день приступили до Святої Чаші.
Після заамвонної молитви навколо храму відбувся Хресний хід. Обходячи тричі храм під спів Пасхальних стихир, священики окроплювали свяченою водою стіни храму та чисельних парафіян. Після Хресного ходу була відправлена заупокійна літія біля Хреста, встановленого над могилами покійних священнослужителів цього храму.
По завершені Хресного ходу наймолодші парафіяни храму читали вірші присвячені храмовому дню та Світлому Христовому Воскресінню.
Після цього протоієрей Михаїл Волощук звернувся до отця настоятеля з словами щирих вітань та за благословенням Предстоятеля Української Православної Церкви Блаженнішого Митрополита Київського і всієї України за багаторічне та бездоганне служіння Церкві Божій вручив орден Священного Синоду Української Православної Церкви в пам’ять святкування 450-річчя перенесення на Волинь Чудотворної Почаївської ікони Божої Матери.
Також за активну участь у житті парафії благословенні архієрейські грамоти отримали Катерина Гурин та Наталія Визір.
По завершенні нагородження були виголошені уставні многолітня.