Україна Православна

...

Официальный сайт Украинской Православной Церкви

РАСКОЛЫ. ЕРЕСИ. СЕКТЫ

16.04.2010. КИЕВ. Распространение «закваски из Киево-Печерской Лавры» – афера
«Злые же люди и обманщики будут преуспевать во зле, вводя в заблуждения и заблуждаясь» (2 Тим. 3: 13)
В редакцию официального сайта Свято-Успенской Киево-Печерской Лавры поступают письма с просьбой разъяснить вопрос о так называемой «хлебной закваске из Киево-Печерской Лавры». Речь идет о распространяемом между людьми тесте, которое при определенном способе его приготовления якобы «снимает порчу, приносит удачу в дом, здоровье».
Первая вспышка такого далекого от православного учения заблуждения под названием «закваска из Почаевской Лавры» была зафиксирована около трех лет назад. Ныне распространители идеи закваски ввязывают в свою ложь имя Киево-Печерской Лавры. Такие манипуляции с упоминанием православных святынь рассчитаны на маловерных и далеких от православия людей, абсолютно не знакомых с элементарными основами Катихизиса.
К кулечку с тестом неизвестного происхождения прилагается записка о том, как из этого теста приготовить «хлебец», обладающий «особыми» свойствами. Интересно отметить, что встречаются записки с различными вариантами рецептов приготовления «чудодейственного хлебца». Записка не имеет подписи, а посему и неизвестно, кто стоит за распространением этой откровенной лжи. Чего стоит одна лишь цитата из наставления по приготовлению: «При замешивании теста просить у Бога все, кроме денег»! Можно себе только представить, что, кроме денег, может просить у Бога далекий от православного вероучения человек?! Такие призывы граничат с безрассудством. Или еще пример из инструкции по приготовлению: «Три части теста (разлив в баночки) раздать в хорошие руки, надежным людям… Испеченным хлебцем никого не угощать. Пекут и едят хлеб все, кто живет в том доме, один раз в жизни». Не кажется ли это набором нелепостей, которые ни к чему, кроме неизбежного разочарования и душевной травмы, не приведут.
Доводим до сведения всех, кто столкнется с распространителями «хлебной закваски из Киево-Печерской Лавры», что это тесто и прилагаемые записки по его приготовлению никакого отношения к Свято-Успенской Киево-Печерской Лавре не имеют. Налицо факт беспринципной спекуляции на авторитете великой православной святыни и, более того, умышленное намерение увести человека от Истинного Бога.
Дорогие братья и сестры! Будьте осторожны в вопросах духовной жизни. Для разрешения подобных недоумений обращайтесь к священникам.
Редакция сайта Киево-Печерской Лавры

19.04.2010. КРИВОЙ РОГ. Адвентисты обиделись за секту
Адвентисты седьмого дня требуют опровержения недостоверной информации в криворожской газете «Пульс» и готовы обращаться в суд для защиты доброго имени своей Церкви. Об этом говорится в открытом письме к редактору газеты Стул Е.Ф.
«В криворожской газете «Пульс» № 14 (091) от 07.04.2010 размещена статья «10 самых жутких сект мира», в которой представлена недостоверная информация о Церкви адвентистов седьмого дня», — отмечает в своем обращении руководитель Восточно-Днепровской конференции Церкви АСД в Украине Алексей Исаков. По его мнению, эта информация наносит вред репутации религиозной организации, официально зарегистрированной в Украине.
В статье без подписи, что, по словам представителей АСД, свидетельствует о ее редакционных истоках, «приведены недостоверные факты, нарушающие права и свободу верующих, порочащие имя адвентистской Церкви и оскорбляющие их достоинство как граждан Украины». «Церковь адвентистов седьмого дня — официально зарегистрированная религиозная организация в Украине и не определяется понятием «секта», о чем обязана знать редакция Вашей газеты», — отмечается в письме.
«Требуем от Вас опровергнуть опубликованную в Вашей газете информацию об адвентистах седьмого дня и принести публичные извинения Церкви АСД… Также требуем от Вас объяснения в письменной форме в установленный законодательством срок того, почему были допущены нарушения прав верующих граждан.
Представители Церкви заявили о намерении ознакомить власти города и области с этой ситуацией. А в случае невыполнения предъявленных претензий оставляют за собой право обратиться в суд.
В своем письме руководитель Восточно-Днепровской конференции Церкви АСД также доводит до сведения редакции, «что Отделением религиоведения Института философии им. Г.С. Сковороды Национальной академии наук Украины была проведена религиоведческая экспертиза вероучения, обрядовой практики и организационной структуры Церкви адвентистов седьмого дня (АСД) в Украине. Согласно их заключению, нет никаких богословских и государственно-правовых оснований для определения Церкви АСД как «секты».
Определение легальной религиозной организации «сектой» представители Церкви АСД считают недопустимым, противоправным и дискриминационным, тенденциозным и клеветническим.
«Характеристика протестантских конфессий, в том числе Церкви АСД как «секты» унаследована от самодержавно-православной политики царской России и коммунистическо-атеистической политики СССР, которые таким образом пытались дискриминировать другие религиозные течения, посеять в общественном мнении и обществе в целом негативное к ним отношение. Продолжение этой негативной практики в некоторых средствах массовой информации современной Украины удостоверяет их тенденциозность, антидемократичность и непрофессионализм, что особенно недопустимо, поскольку является нарушением Конституционных принципов свободы совести и распространением вражды и нетерпимости к верующим Церкви АСД, что категорически запрещено украинским законодательством», — говорится в открытом письме.

15.04.2010. КИЇВ. Верховна Рада планує заборонити діяльність ворожок та екстрасенсів
13 квітня 7 народних депутатів, представники всіх фракцій Верховної Ради, зареєстрували законопроект № 6299 «Про внесення змін до деяких законодавчих актів (щодо заборони діяльності екстрасенсів, знахарів, ворожок, хіромантів, та послуг з передрікання майбутнього (долі)».
Як повідомляє Релігійно-інформаційна служба України, автором законопроекту є народний депутат України, голова міжфракційної депутатської групи «За духовність, моральність та здоров’я України» Павло Унгурян.
Нові норми закону передбачають заборону діяльності екстрасенсів, знахарів, ворожок, хіромантів та послуг з передрікання майбутнього (долі), заборону пропаганди та реклами їх діяльності в ЗМІ, а також трансляції передач та програм або їх відеосюжетів за участю вище зазначених осіб.
Також передбачається вилучити із переліку Державного класифікатора України професій ДК 003-95 наступні види професій: 5151 – астролог; 5152 – ворожка; 5153 – хіромант.
За інформацією прес-служби П. Унгуряна, законопроект було ініційовано у зв’язку із численними зверненнями та фактами зловживання в даній сфері, а також загрозою для українського суспільства, його духовного та морального здоров’я (особливо молоді).
«На адресу Уряду та народних депутатів України вже тривалий час надходять численні звернення від громадян, християнських конфесій, релігійних та громадських організацій, занепокоєних шкодою, яку завдає громадянам України діяльність екстрасенсів, знахарів, ворожок, хіромантів, а також засилля в ЗМІ та на телебаченні різноманітних комерційних програм, де пропонуються платні послуги сумнівного змісту від так званих знахарів, ворожок та екстрасенсів», – зазначає автор законопроекту Павло Унгурян.
Також депутат підкреслює, що багато людей, за даними перевірок правоохоронних органів, ошукані фінансово вищезгаданими «діячами». Серйозність ситуації, на його думку, підкреслюють значні негативні психічні та моральні наслідки від такої діяльності.
Законопроект передбачає внесення змін до Закону України „Про захист суспільної моралі”, у Кодекс України про адміністративні правопорушення, до Закону України про рекламу, до Закону України про друковані засоби масової інформації та у Закон України «Про телебачення і радіомовлення».

29.04.2010. ОДЕСА. Маги, знахарі та екстрасенси ініціюють створення своєї профспілки
Одеські маги, знахарі та екстрасенси ініціюють створення професійної спілки фахівців езотеричних знань для відстоювання своїх інтересів. Про це на прес-конференції в УНІАНі повідомив голова ініціативної групи фахівців езотеричних знань, рунолог Юрій Завала. За його словами, 17 квітня 2010 року в Одесі відбулися збори фахівців різних напрямків езотеричних знань з усієї області. Учасники зборів обговорювали ухвалений Верховною Радою у першому читанні законопроект „Про внесення змін до деяких законодавчих актів (щодо заборони діяльності екстрасенсів, знахарів, ворожок, хіромантів та послуг з передрікання майбутнього (долі)” і його вплив у майбутньому на представників езотеричних професій. Ю. Завала нагадав, що цим проектом пропонується заборонити діяльність екстрасенсів, знахарів, ворожок, хіромантів та осіб, що надають послуги з передрікання майбутнього. Тому, наголосив Ю. Завала, було прийнято рішення об’єднатися для відстоювання своїх інтересів у профспілку фахівців езотеричних знань.
„Профспілка створюється з метою не тільки відстоювання прав, але й з метою врегулювання нашої діяльності. Профспілка візьме на себе відповідальність за атестацію та контроль професійної та корпоративної етики (в рамках профспілки), що призведе до підвищення якості надаваних населенню послуг та рівня професіоналізму в цій галузі соціальних відносин”, – сказав він.
За словами Ю. Завали, з цією метою в рамках профспілки будуть створені комітети, які займатимуться відповідними напрямками. Їх очолять професіонали, обрані фахівцями відповідних напрямів. Діяльність профспілки матиме саморегулюючий характер і не поширюватиметься на тих, хто не є членами організації. „Але таким чином ми зможемо продемонструвати суспільству професійний підхід у наданні езотеричних послуг. Адже у сфері езотеричних знань є дуже багато талановитих людей, які прийшли в цю сферу людських знань не за грошима, а за самопізнанням, за вирішенням власних проблем і успішно вирішили їх”, – наголосив Ю. Завала, додавши, що саме тому вони стали фахівцями високого рівня, які протягом багатьох років діляться своїми знаннями, досвідом і з високим рівнем відповідальності працюють на благо людей.
„На прикладі Одеси і області ми пропонуємо (езотерикам) об`єднатися за регіонами у профспілкові організації. Це реально може дати можливість захисту прав членів профспілки, а також можливості продемонструвати людям, що члени профспілки є професіоналами своєї справи”, – зауважив він.
З точки зору працівників езотеричної сфери вищезазначений проект закону вже позитивно вплинув на їхню діяльність. „Справжні професіонали зараз об`єднуються, а ті, хто прийшов в езотерику за „легкими грошима”, відходять убік і шукають інші способи легкої наживи. Наше професійне середовище починає очищатися і самоорганізовуватися. У майбутньому на базі профспілкових організацій України плануємо створити інститут парапсихології. Ми просимо підтримати наше починання. Ми запрошуємо всіх професіоналів та громадські організації різних езотеричних напрямків до об`єднання у Професійний союз фахівців езотеричних знань України”, – сказав Ю. Завала.
Присутні на прес-конференції таролог, ясновидиця Людмила Завала, хіромант, полковник КДБ у відставці Михайло Онопрієнко, нумеролог, математик, художник, поет Тамара Полякова, таролог, ясновидиця Ліля Романова наголошували у своїх виступах на тому, що їхня професійна діяльність базується на наукових знаннях і приносить користь людям. Вони зауважували, що заборона їхньої діяльності призведе до її переходу „в тінь”, що, навпаки, значно збільшить кількість „шарлатанів” у цій сфері. Тому вони наголошували на доцільності ухвалення закону, який би вводив більш серйозний контроль за діяльністю езотериків та посилював вимоги до тих, хто хоче займатися відповідними професіями.