Україна Православна

...

Официальный сайт Украинской Православной Церкви

28.04.2010. ХМЕЛЬНИЦЬКИЙ. У єпархії вшановано героїв-чорнобильців

26 квітня, у день 24-ї річниці Чорнобильської трагедії, митрополит Хмельницький і Старокостянтинівський Антоній прийняв участь у заходах з вшанування ліквідаторів аварії на ЧАЕС.
О 10.00 ранку, спільно із Головою Облдержадміністрації В. Ядухою, заст. Голови облради В. Грищуком, міським головою С. Мельником та громадськістю міста представники Хмельницької єпархії поклали квіти до пам’ятника Героям Чорнобильцям, що поруч з ГУ МНС в обласному центрі. Після покладання квітів було відправлено заупокійну літію у каплиці ікони Божої Матері «Неопалима Купина», яка розташована поруч.
Об 11.00 біля пам’ятного знаку на перехресті вулиць Кам’янецької і Прибузької у була відправлена панахида по усіх, хто загинув під час ліквідації аварії на ЧАЕС та від хвороб у подальші роки, яку очолив митрополит Хмельницький і Старокостянтинівський Антоній: «Ще молимося о приснопам’ятних рабах Божих у люту годину Чорнобильської трагедії життя своє положивши, від ран та невиліковних хвороб померлих, від вогню та інших відомих та невідомих важких обставинах душі свої Господові віддавших…» — такі слова молитви виголошувалися на панахиді, під час проведення якої спільно молилися представники влади, чорнобильці, члени їх родин, громад кість міста.
Після панахиди митрополит Антоній звернувся до всіх присутніх з промовою, у якій зазначив необхідність державі на достатньому рівні піклуватися про соціальний захист постраждалих у наслідок аварії на ЧАЕС, а також виголосив наступне:
«Багато випало на долю нашого українського народу трагічних, скорботних дат, пам’ять про які до глибини душі пронизує серце сльозами… Сьогодні ми вшановуємо героїв-чорнобильців, які стали на захист людства від смертоносної радіаційної хвилі. Багато з них не дожили до сьогоднішнього дня, ціною власного життя довівши вірність державі, готовність йти на самопожертву заради інших.
Свято письмо говорить: «Немає більшої любові, ніж та, коли хто покладе життя своє за други своя» — чорнобильці, вступивши у двобій із полум’ям, втілити ці слова у реальне життя, виконавши у вищій мірі Закон любові.
За двадцять чотири роки, що минули з часу чорнобильської трагедії, радіація забрала життя сотень тисяч людей, причетних до всенародного подвигу, які отримали, у наслідок радіоактивного враження, невиліковні хвороби.
Схилимо свої голови перед тими, кого немає серед нас, піднесемо за них у цей скорботний день щирі молитви до Господа!
Нехай буде вічна пам’ять тим, хто віддав своє життя заради майбутніх поколінь і загинув у нерівній боротьбі із полум’ям, а також від хвороб, які дістав ліквідуючи наслідки Чорнобильської аварії!
Героїчний подвиг «чорнобильців» назавжди залишиться в душах і серцях усіх людей!»
Прес-служба єпархії