Україна Православна

...

Официальный сайт Украинской Православной Церкви

14.04.2010. ХМЕЛЬНИЦЬКИЙ. Відбулась презентація волонтерських проектів

За благословенням Митрополита Хмельницького і Старокостянтинівського Антонія, секретар Хмельницької єпархії протоієрей Олександр Дацюк був запрошений на презентацію волонтерської діяльності студентів Хмельницької гуманітарно-педагогічної академії, яка відбулася в актовому залі навчального закладу.
Подякувавши викладачам і студентам за плідну співпрацю з Недільною школою Свято-Покровського кафедрального собору м.Хмельницького, де юні волонтери ведуть факультативи і гуртки з іноземної мови, малювання та декоративно-ужиткового мистецтва, о.Олександр виступив перед присутніми з короткою промовою, у якій зазначив, що Церква Христова завжди підкреслює необхідність дієво свідчити усім вірним про свою віру, творячи добро, бо за словом Христа Спасителя той, хто творить милостиню ближньому, той робить її Самому Богові… «Дуже важливим, на мій погляд, сьогодні є те, що ми почали серйозно займатися волонтерською діяльністю, в основі якої лежить пряме виконання заповіді про любов до Бога і ближнього.
Християнство, проливаючи світло на життєву правду, згідно якої часто приходить у скрутну хвилину на допомогу до нас той, на кого ми якраз і найменш чекаємо, говорить дивні речі: «ближнім є той, кому на даний час найбільш потрібна твоя допомога…».
Маючи вже певний досвід співпраці з волонтерським колективом ХГПА, згодом починаєш розуміти, що волонтер – це не професія, а стан душі…
Православна Церква не лише сьогодні, але й завжди, у силу своєї природи, закликала усіх до волонтерської роботи на благо ближніх, бо волонтер жертвує частинку себе заради того, щоб комусь стало радісніше і світліше.
Щирою, дружньою допомогою ближнім ми виконуємо Новий завіт, де апостол Яків нам нагадує: «Віра без справ мертва є» (Як. 2,17,26), тож, нашу віру в Бога мусять підтверджувати добрі вчинки.
На сьогоднішній день широким полем волонтерської діяльності є Недільні школи Хмельницької єпархії, де абсолютно безкоштовно працюють професійні викладачі, жертвуючи на благо Церкви і християнського виховання підростаючого покоління свій час, знання, уміння. Нам дуже приємно, що до такої роботи залучаються викладачі і студенти Гуманітарно-педагогічної академії, ведучи гурткову роботу з учнями Недільної школи Свято-Покровського кафедрального собору, у якій на даний час навчається понад 100 чоловік.
У свою чергу вихованці Недільної школи бувають з театральними виступами у різних закладах, де приносять промінчик світла у життя знедолених людей.
Будемо пам’ятати, християнство не дозволяє своїм вірним, зручно влаштувавшись у м’яких кріслах, купувати собі вічність за милостиню, яку подають «від надлишків своїх» (Лк.,21,4). Слідування Богу (Єф.,5,1) вимагає більшого, ніж просто матеріальний дар, який сам по собі також не поганий, воно вимагає доброзичливої любові до ближнього, глибинного розуміння його проблем. І саме щира, дружня співучасть у долі іншої людини й свідчить про те, що ми насправді, не лише хрестилися у Христа, але й зодяглися у Нього (Гал.3,27)» — такими словами було завершено вітальне слово, після якого юні волонтери, за труди во благо Церкви і свою просвітницьку працю отримали з благословення Митрополита АНТОНІЯ Архієрейську грамоту.