Україна Православна

...

Официальный сайт Украинской Православной Церкви

09.04.2010. РІВНЕ. Греко-католики відбирають у селі Сердиці школу

Як повідомляєсайт «Українська автокефалія» кілька років греко-католицька громада села Сердиця Пустомитівського району за підтримки районної влади веде боротьбу за приміщення місцевої загальноосвітньої школи. І хоча закон повністю на боці учнів, їхніх батьків і вчителів, але сили виявилися нерівними. Історія цього конфлікту доволі банальна. Одного дня греко-католицька й автокефальна конфесії села Сердиця не поділили приміщення церкви. Справу було передано до суду. Всі умовляння суддів поперемінно проводити релігійні відправи у храмі нічого не дали. А оскільки місцеві греко-католики категорично відмовилися від пропозиції почергових відправ, то суд залишив церковну споруду за віруючими УАПЦ, які поставилися до цього толерантніше.
Але ображеній стороні, яка програла судову справу, впали в око приміщення місцевої школи. Селищна рада Щирця змусила директора сердицької школи піти назустріч громаді, хоча закон цього не дозволяє. Проте минуло два роки, а капличку в селі ніхто з греко-католиків і не мав наміру будувати. Мовляв, навіщо її зводити, якщо можна забрати в дітей готове приміщення?
Релігійну громаду підтримав і голова Щирецької селищної ради, до складу якої входить с. Сердиця, М. Бродич.
Щоб оформити в законному порядку право на частину шкільних приміщень, 26 лютого 2010 року депутати селищної ради під керівництвом голови затвердили рішення №972 про передачу шкільних приміщень релігійній громаді с. Сердиця для проведення в них Богослужінь. Закон України «Про освіту», зокрема ст. 8 п. 1, говорить про те, що «навчально-виховний процес у закладах освіти є вільним від втручання політичних партій, громадських, релігійних організацій».
Незаконним вважає це рішення влади і колектив школи.