Україна Православна

...

Официальный сайт Украинской Православной Церкви

07.04.2010. ВІННИЦЯ Громада УПЦ при військовому госпіталі та колишня розкольницька громада, яка повернулася в лоно Церкви розпочали святкування Пасхи разом

Як відомо, нічне Пасхальне богослужіння розпочинається з хресного ходу. За встановленою традицією, громада преподобного Лаврентія Чернігівського, що при вінницькому госпіталі інвалідів ВВВ проводить цей хресний хід навколо всього лікарняного комплексу, а також навколо території обласного психоневрологічного диспансеру ім. акад. Ющенка, який знаходиться поруч.
У самому диспсансері також є лікарняний храм на честь ікони Пресвятої Богородиці «Всіх скорботних равдості», громада якого ще донедавна перебувала у філаретівському розколі, а наприкінці 2009 року разом зі своїм настоятелем протоієреєм Анатолієм Аксанюком повернулася з Київського патріархату у лоно Церкви. З благословення архієпископа Симеона отець Анатолій продовжує опікуватися громадою і храмом, який нещодавно був переданий у відання Вінницької єпархії.
Парафіяни лікарняного храму під час пасхального хресного ходу зустрілися з парафіянами храму преподобного Лаврентія. Настоятелі храмів протоієрей Анатолій Аксанюк та протоієрей Констянтин Іванченко обмінялися братнім пасхальним цілуванням і, після того, як обидва священики разом розпочали пасхальну утреню, їхні віряни також привітали один одного традиційним пасхальним вітанням «Христос воскрес!». Пасхальні піснеспіви прозвучали слов’янською та українською мовами. Люди разом раділи і прославляли Христа. Ще недавно такого спільного початку богослужіння не можна було уявити, адже, перебуваючи у розколі, люди знаходилися за межами Церкви. Але тепер вони повернулися, і у святкову ніч на них виповнилися слова пасхального канону: «Радісно один одного обіймемо і скажімо: браття! і простимо все Воскресінням!».
Прес-служба Вінницької єпархії