Україна Православна

...

Официальный сайт Украинской Православной Церкви

06.04.2010. САНКТ-ПЕТЕРБУРГ. Криміналісти склали фоторобот Христа

На основі історичних даних криміналісти склали фоторобот Спасителя: він був худорлявий, вузькоплечий, мав вузько посаджені і бороду клинцем. Про це повідомляє ТСН.
Сучасні експертні технології потребують лише одного — якомога детальніший опис людини. Але в тому то й проблема, що даних про зовнішність Спасителя майже немає. З Біблії можна дізнатися, що Ісус за земного життя був фізично міцним: далися взнаки довгі роки праці — чи то теслею, чи то, за іншими даними, каменярем.
Йому були під силу багатокілометрові піші переходи під спекотним сонцем Ізраїлю, після яких Спасителя ще вистачало і на бесіди з учнями, і на зцілення хворих, і на інші дива.
Але є вчені, які перелопатили тони релігійної літератури у пошуках додаткових описів зовнішності Христа. Один з них, доктор історичних наук Борис Сапунов із Санкт-Петербурга, вже кілька десятків років збирає дані про зовнішність Христа.
За словами Сапунова, з усієї релігійної літератури давніх часів, лише у трьох джерелах є описи Ісуса: у «Сказанні монаха Єпифанія», у «Посланні до візантійського імператора Теофіла» та в «Листі проконсула Юдеї Публія Лентула імператору Тиберію». Дані з цих джерел він проаналізував методом перехресного допиту, і дійшов висновку — вони правдиві.
«Всі ці дані, які я зібрав, за деякими джерелами, вони не суперечать один одному. Вони говорять про те, що Христос був високого зросту, близько метра вісімдесяти, худорлявий, з прямим волоссям, прямим носом, вузькоплечий. Колір волосся каштановий, прямий тонкий ніс, досить запалі очі, вузько посаджені, досить вузьке обличчя, борода клинцем, руки довгі», — розповів Сапунов.
Але історики церкви зауважують – через два сторіччя після Розп’яття — вигляд Христа різко змінюється. І якоюсь мірою стандартизується. Схематичність у вигляді Агнця, Риби, іноді просто монограми поступається образу, який міцно утвердився в іконографії.
І вчені, і святі отці погоджуються – прототип один. Загадковий відбиток на Туринській плащаниці.
Відбиток на погребальних покровах свідчить — Спаситель мав гармонійно складене тіло, у Нього було вузьке обличчя, тонкий ніс, довге та хвилясте волосся, коротка, роздвоєна борода. Відтак, образи Христа відрізняються.