Україна Православна

...

Официальный сайт Украинской Православной Церкви

23.03.2010. КОНОТОП. У трьох містах єпархії пройшли майстер-класи з писанкарства

У неділю, 21 березня, в Шосткинській міській центральній бібліотеці ім..Толстого більше 70 дітей і дорослих прийшли на майстер-клас з писанкарства. Заняття проводила викладач Духовно-просвітницького центру монастиря Глинська пустинь Світлана Грибан. З благословення владики Луки всі бажаючі долучились до традиційного українського мистецтва, яке набуло особливої актуальності напередодні свята Великодня. З благословення архієпископа Конотопського і Глухівського Луки в цьому році до Великодніх свят були організовані майстер-класи у трьох великих містах єпархії: Глухові, Конотопі і Шостці.
Завдяки цьому більше 150 дітей і дорослих долучились до писанкарської справи, отримавши перші уроки з цього виду мистецтва.
Організаторів найбільше вразила кількість учнів, які приходили на заняття. І якщо напередодні майстер-класу були побоювання, що до творчої майстерні прийде всього кілька чоловік, то в день зустрічі із Світланою Грибан клопоти були інші: де розсадити всіх бажаючих і як кожному приділити достатню увагу.
Головною метою майстер-класів було знайомство потенційних писанкарів із давнім українським видом декоративно-прикладного мистецтва. Так, пропонуючи найменшим учасникам зробити крапанку, Світлана Миколаївна розповідала народну легенду про те, як Мати Іісуса Христа заплакала, коли Їй принесли звістку про Воскресіння Сина. І ті сльози Пречистої Діви стали краплями на писанці.
«А ще ми ставили за мету завершити подібні заходи за тиждень-другий до Великодня, щоб не лише показати людям талант самої майстрині, а й спонукати дітей разом з дорослими розписати до Пасхи власні писанки», ― говорить архієпископ Конотопський і Глухівський Лука.
У Шостці Світлана Грибан провела три заняття. Наймолодшій учасниці було тільки 4 роки, найстаршій – 71. На майстер-клас завітав і місцевий священник – протоієрей Андрій Назарчук. Він благословив всіх на роботу і побажав натхнення.
Інтерес до майстрині, яка представляла монастир Глинську пустинь, виявили і журналісти місцевих ЗМІ.
Оксана Коваленко, прес-служба Конотопсько-Глухівської єпархії