Україна Православна

...

Официальный сайт Украинской Православной Церкви

15.03.2010. ВІННИЦЯ. У єпархії відбулась науково-практична медична конференція, присвячена проблемам планування сім’ї, статевого виховання, етичним аспектам акушерської практики

12 березня у актовій залі обласної лікарні імені М.І. Пирогова відбулась науково-практична конференція «Право на життя з моменту зачаття». Організаторами конференції виступили Вінницька єпархія УПЦ та Управління охорони здоров’я та курортів Вінницької ОДА. До організації долучилися також Синодальний відділ УПЦ «Церква та медицина», який представляв його керівник протоієрей Геннадій Батенко, кафедра акушерства та гінекології ВНМУ ім. М.І. Пирогова, обласний центр планування сім’ї та медичний центр «Альтамедика».
Конференцію відкрила заступник начальника управління охорони здоров’я ОДА Довгополюк Ніна Василівна, яка привітала всіх учасників та гостей, серед яких були районні акушери-гінекологи з усіх районів області, керівники районних центрів планування сім’ї, лікарі пологових будинків, педагоги та священнослужителі. Ніна Василівна відзначила необхідність обговорення проблем планування сім’ї, виношування дитини, статевого виховання та інших, які були зазначені в програмі конференції, для втілення в медичну і акушерську практику етичних норм, які стануть запорукою здорового суспільства і щасливих сімей.
На цьому також наголосив архієпископ Симеон, котрий благословив початок конференції та виступив з доповіддю. Владика торкнувся причин, по яких сьогоднішні молоді сім’ї не бажають мати дітей, що в результаті призводить до вимирання нації. Говорив архієрей і про проблеми стосунків між чоловіком і дружиною та про розлучення, від яких головним чином страждають діти. Владика Симеон висловив точку зору Церкви на сучасну практику статевого виховання дітей, яке часто межує з їх прихованим розбещенням, на роль ЗМІ в цьому процесі, на використання засобів контрацепції та на етичні аспекти роботи акушерів-гінекологів, зокрема у напрямку передчасного переривання вагітності.
Розпочате владикою обговорення продовжили священики, педагоги та спеціалічти медики. Зокрема цікавим був виступ кандидата медичних наук, завідуючого відділенням 6-го пологового будинку м. Києва О.Ломикина, темою якого було саме відношення Церкви до контрацепції та етичні аспекти переривання вагітності».
Головний лікар МЦ «Альтамедика» Б.Шевня торкнувся проблем екстракорпорального запліднення і зокрема такого аспекту цього медичного методу, як його ефективність. За словами лікаря, прктика показує, що зі 100 ембріонів, які вирощуються штучно, виживають лише 10. Всі інші гинуть, і це ставить етичні питання до використання даного методу.
Проблемам сімейного виховання був присвячений виступ лікаря-священика, настоятекля храму святого праведного Іоанна Кронштадтського при лікарні швидкої допомоги ієрея Петра Чаплинського «Сім’я – як основа зберекження нації».
З цікавістю учасники конференції сприйняли доповідь голови ради Вінницької районної організації профспілки працівників освіти та науки М.П’ятака, котрий розповів про ставлення християнської педагогіки до статевого виховання та тепнденції розвитку ставтевого виховання у сучасній школі.
Як відзначили організатори конференції, вона пройшла на високому рівні, була цікавою для її учасників і показала шляхи взаєморозуміння та взаємодії між представниками медицини, влади, Церкви, освіти та громадськими організаціями у напрямку оздоровлення демографічної ситуації в Україні та виховання морального та здорового її молодого покоління.
Псля завершення конференції архієпископ Симеон та представники управління охорони здоров’я дади інтерв’ю для засобів масової інформації.
Прес-служба Вінницької єпархії