Україна Православна

...

Официальный сайт Украинской Православной Церкви

10.03.2010. ХМЕЛЬНИЦЬКИЙ. У єпархії прозвучать твори митрополита Іларіона (Алфєєва)

23 березня, обласній філармонії, Національна академічна капела «Думка» у супроводі оркестру Ансамблю класичної музики ім. Лятошинського виконає ораторію «Страсті за Матфеєм» митрополита Волоколамського Іларіона (Алфеєва). Очікується, що на концерт прибуде Предстоятель Української Православної Церкви Блаженніший Митрополит Володимир, який на той час перебуватиме з візитом на своїй малій Батьківщині. Світові та європейські прем’єри вже пройшли в Америці, Канаді, Австралії, Італії та Москві.
Митрополит Іларіон є автором «Божественної літургії» для хору, «Різдвяної ораторії» та ораторії «Страсті за Матфеєм». Щодо «Страстей», то, як зазначив сам владика Іларіон, він намагався зробити «західні» пасіони православними, щоб ця євангельська історія набула нового звучання й була близькою саме православним християнам.
Монументальний твір складають 48 номерів тривалістю понад 2 години. Речитатив Євангеліста (потодиякона Тарасія Мудрака) чергуватиметься з виконанням капели та інструментальними номерами.
Цей твір народжено з внутрішньої тиші, що наступає перед початком Страсної седмиці. І коли музика замовкає, звучать священні слова Євангелія про останні дні життя Христа, які неможливо слухати без трепету.
Сайт єпархії