Україна Православна

...

Официальный сайт Украинской Православной Церкви

Звернення Предстоятеля Української Православної Церкви напередодні виборів Президента України

Дорогі брати і сестри!
Шановні співвітчизники!
Сьогодні ми перебуваємо напередодні важливої історичної події — виборів Президента України.
Кожний християнин повинен розуміти, що доля держави влаштовується Господом, і Промислом Божим буде визначений той, хто стане біля керма країни. Але незвіданий і незбагненний Промисел Божий здійснюється через нас, немічних, і тому всі ми покликані сприяти звершенню волі Божої.
Закликаємо вас виконати свій громадянський обов’язок, взявши участь у виборах. Усім нам необхідно визначитися зі своїми симпатіями і віддати свій голос за того, кому ми довіряємо.
Вважаємо за необхідне нагадати, що Церква Христова — Царство не від світу цього — це Царство Христа Спасителя. Істинна Церква є поза політикою. Своїми материнськими обіймами Вона об’єднує всіх, незалежно від кольору прапорів. Це означає, що кожен із нас, членів Церкви — Тіла Христового, може мати власну громадянську позицію. Кожен християнин вправі віддати перевагу тому, кого вважає гідним стати на чолі держави.
Кожен із нас, вільно визначаючись, повинен пам’ятати, що свобода поєднується з відповідальністю. Голосуючи за того чи іншого кандидата, ми розділяємо разом з ним відповідальність за майбутнє країни. Тому перш ніж зробити свій вибір, християнину необхідно оцінити кожного з кандидатів, виходячи насамперед з інтересів нашої Церкви і нашого Народу.
Закликаємо всіх зробити свій вибір щиро помолившись. Покладаємо наше уповання на Господа, вседержительною десницею Якого утримуються всі держави і народи, їхнє минуле, теперішнє та майбутнє.
Нагадуємо вам, дорогі брати і сестри, що будь-який результат виборів, ми, як чада Церкви Христової, зобов’язані прийняти зі смиренням, пам’ятаючи слова апостола Павла: “Немає влади не від Бога; існуючі ж власті поставлені Богом” (Рим. 13: 1). Водночас право вибору — кого поставити над нами — Господь дає кожному з нас.
Покладемо ж на Бога наші надії, щоб був обраний той, хто стане гідним наступником великих київських державотворців — святих рівноапостольних князя Володимира і княгині Ольги.
† Володимир,
Митрополит Київський і всієї України,
Предстоятель Української Православної Церкви