Україна Православна

...

Официальный сайт Украинской Православной Церкви

24.02.2010. СУМИ. У кафедральному соборі міста зі звершенням чину приєднання до Православ’я була прийнята громада з УПЦ КП

21 лютого, єпископ Сумський та Охтирський Євлогій очолив богослужіння у Спасо-Преображенському кафедральному соборі. Зранку храм був заповнений богомольцями, які прибули на богослужіння Неділі Торжества Православ’я.
Після зустрічі правлячого архієрея був відслужений чин приєднання до Православ’я над людьми, які напередодні виявили бажання повернутися у лоно Церкви Христової з філаретівського розколу.
Передісторія така: до Сумського єпархіального управління звернувся Гліб Власенко, колишній «клірик» Сумської єпархії УПЦ КП, з покаянням і проханням прийняти його самого, а також його духовних чад у церковне спілкування із канонічною Сумською єпархією Української Православної Церкви. У спілкуванні з секретарем єпархії з’ясувалася серйозність намірів і твердість прийнятого рішення. Після зустрічі з владикою Євлогієм було визначено відслужити чин приєднання у Неділю Торжества Православ’я.
Від імені тих, хто кається Гліб Власенко зачитав покаянний лист на ім’я єпископа Сумського та Охтирського Євлогія. Вислухавши прохання, владика звернувся до присутніх зі словом повчання, у якому висловив свою щиру радість, як архіпастиря, про повернення із розколу групи єдиновірних братів і сестер, нині приєднаних до пастви Сумської єпархії УПЦ. Правлячий архієрей пояснив православне вчення про Церков, а також згубні наслідки співучасті у гріху розколу. Разом зі словами батьківської турботи владика Євлогій висловив надію, що ті, хто цього дня знайшов у собі сили і рішучість покаятися у гріху розколу, принесуть добрі плоди християнського життя під благодатним омофором Матері Церкви. Прочитавши молитви, владика возложив руки на кожного з тих, хто покаявся. Знову набуті чада Церкви Христової змогли цього дня сповідатися і причаститися Святих Христових Таїн разом із іншими парафіянами собору.
За багаторічною благочестивою традицією, православні сумчани доклали зусиль і підготувалися до сповіді й причастя у цей особливий день. Кожний прагнув, примирившись із Богом і ближніми, приступити до Святої Чаші, засвідчуючи свою віру і єднання з Христом. Декілька сотень причасників удостоїлися залучення Святих Христових Таїн.
По завершенні Божественної літургії Преосвященний владика у співслужінні духовенства міста відслужив чин Торжества Православ’я. Символ віри, урочисто проголошений у соборі за богослужінням, пролунав як рішучість віруючих сердець. У присутності великої кількості богомольців було проголошено анафеми єретикам і відступникам від православної віри, а також вічна пам’ять і многая літа благочестивим предкам, що явили численні приклади стояння у вірі Христовій та благочесті.
Свято Неділі Торжества Православ’я у Сумах стало нині приводом для духовного натхнення і особливої радості отримання братської єдності у Христі.
Офіційний сайт Сумської єпархії УПЦ