Україна Православна

...

Официальный сайт Украинской Православной Церкви

10.02.2010. ВІННИЦЯ. Архієпископ Симеон та представники духовенства взяли участь у роботі наукової конференції у Вінницькому педуніверситеті

8 лютого на базі державного педагогічного університету імені Михайла Коцюбинського відбулася наукова конференція «Виховання молоді на принципах християнської моралі», організована керівництвом вузу спільно з єпархіальним управлінням.
Архієпископ Вінницький і Могилів-Подільський Симеон розпочав конференцію з молитви і благословення її учасникам – викладачам у студентам університету, а також представникам духовенства Вінницької і Хмельницької єпархій.
З першою доповіддю на конференції виступив тимчасово виконуючий обов’язки ректора педуніверситету О. В. Шестопалюк, котрий закликав до уникання «лінійності» у вирішенні проблем молоді і розробки методів виховання молодого покоління з залученням духовного досвіду українського народу і його релігійних традицій.
Після ректора до аудиторії звернувся архієпископ Симеон. З самого початку владика підкреслив, що молодь – це не лише близьке, а й далеке майбутнє нашої країни, тому її моральне виховання повинно стати стратегічною задачею держави, освіти і, звичайно Церкви. «Від того, які думки і почуття будуть мати молоді люди – зауважив архієрей, — залежатиме те, який світ вони будуть створювати навколо себе: чи світ егоїзму, жорстокості і тотальної байдужості, чи світ взаємоповаги , допомоги і спільного удосконалення».
У своєму виступі владика Симеон торкнувся також багатьох проблем, пов’язаних з життям сучасної молоді, зокрема проблеми алкоголізму і наркоманії, паління і жорстокості у стосунках, підвищення кількості випадків суїциду серед молодих людей тощо. Окремо владика торкнувся питання сімейних стосунків, які повинні бути відповідальними і чистими з самого початку.
З цікавими доповідями на конференції виступили як світські, так і духовні доповідачі. Зокрема всім сподобалось звернення до майбутніх педагогів доцента кафедри музикознавства і інструментальної підготовки В.М. Синиціна. Серед доповідачів-священиків особливо вирізнялася доповідь протоієрея Олега Кожушного – клірика Вінницької єпархії і разом з тим викладача Київської Духовної академії та Київського національного університету імені Т. Шевченка.
Але особливо цікавими виявилися доповіді студентів, які говорили про традиції і принципи формування сімейних стосунків, про зразки для виховання молоді у житіях святих (був взятий приклад житія англійської святої 6 ст. Одрі Елійської), про паломництво, як спосіб морального виховання і згуртування молоді. Найкращі зі студентських доповідей незабаром будуть розміщені на сайті Вінницької єпархії.
Наприкінці пленарного засідання архієпископ Симеон знову звернувся до присутніх у залі. Владика подякував усім за інтерес, який вони проявили до проблем духовного виховання, а також за високий рівень доповідей, які прозвучали в ході роботи конференції. На знак подяки за плідну співпрацю архієрей нагородив керівництво вузу церковними нагородами. Виконуючий обов’язки ректора Вінницького педуніверситету О.В. Шестопалюк був нагороджений медаллю УПЦ начесть преподобних Антонія і Феодосія Києво-Печерських, проректор з науково-педагогічної роботи доцент О.І. Криворучко – грамотою Предстоятеля УПЦ Блаженнішого митрополита Київського і всієї України Володимира, а методист відділу виховної роботи Л.С. Бровчак – грамотою керуючого Вінницькоюєпархією.
Прес-служба Вінницької єпархії