Україна Православна

...

Официальный сайт Украинской Православной Церкви

Священик Віктор Яценко. Пастирська опіка пенітенціарної системи


Синодальний відділ у справах пастирської опіки пенітенціарної системи – це структурний підрозділ Священного Синоду Української Православної Церкви, головним завданням якого є координація духовно-пастирської діяльності в місцях позбавлення волі. Також завданням Синодального відділу тюремного служіння є забезпечення плідної взаємодії з кримінально-виконавчою системою України, узгодження діяльності тюремних священиків в Україні, а також превентивна робота серед засуджених для їхнього духовно-морального відродження.
Синодальний відділ було створено 9 липня 2009 року. Для досягнення поставлених завдань відділ взаємодіє з Державним департаментом України з питань виконання покарань. Документальною базою для такої співпраці є Угода між Українською Православною Церквою та Державним департаментом України з питань виконання покарань, що була укладена 10 років тому — 25 листопада 1999 року. Основним партнером по забезпеченню взаємодії є управління соціально-виховної та психологічної роботи Державного департаменту.
Співпраця відбувається за наступними напрямками:
1. Сприяння в будівництві храмів та молитовних кімнат в установах кримінально-виконавчої системи, комплектування необхідною літературою, предметами церковного вжитку. Всього в місцях позбавлення волі діє близько 42 храмів.
2. Залучення засуджених до позбавлення волі, а також осіб, які перебувають під наглядом кримінально-виконавчих інспекцій, до церковного життя, духовно-просвітницька робота із різними категоріями засуджених.
3. Катихізаторська робота та проведення бесід священиків з особовим складом Державного департаменту України з питань виконання покарань (загальна кількість складає близько 45 тис. осіб).
4. Відзнака та заохочення засуджених до позбавлення волі церковними відзнаками за кращі роботи з художньо-прикладної та літературної тематики, за участь у відповідних конкурсах.
5. Участь у науково-практичних конференціях та зборах як в Україні, так і за її межами за напрямками:
а) тюремна секція „Міжнародних Різдвяних читань”;
б) збори священиків від кожної єпархії, відповідальних за співпрацю з обласними управліннями Держдепартаменту з питань виконання покарань;
в) участь у міжнародних зустрічах з питань тюремного служіння;
6. Видавнича діяльність. Видавництво „Молитвослова для засуджених”, періодичного видання Синодального відділу, а також друкування статей та матеріалів на сторінках періодичних видань Держдепартаменту.
Сьогодні духовно-пастирська робота з засудженими проводиться в усіх 183 установах кримінально-виконавчої системи, де діють 56 храмів (у т. ч. 33 окремих споруд) та 125 молитовних кімнат. Будується 24 храмові споруди. За статистикою Держдепартаменту, регулярно відвідують богослужіння 17 277 осіб. Станом на 1 жовтня 2009 року в 183 установах кримінально-виконавчої системи утримуються 146 505 тис. осіб, серед яких у 32 слідчих ізоляторах — 36,686 тис. осіб, у 137 кримінально-виконавчих установах відкритого та закритого типів — близько 120 тис. засуджених (із них 6244 жінки), в 10 виховних колоніях близько 1523 неповнолітніх засуджених.
На обліку 703 установ кримінально-виконавчої інспекції перебуває 150 тис. засуджених.
У будинках дитини при 2 жіночих виправних колоніях виховуються близько 80 немовлят, матері яких відбувають покарання у вигляді позбавлення волі. Крім того, виконуються покарання, не пов’язані з позбавленням волі (позбавлення права обіймати певні посади або займатися певною діяльністю, виправні роботи, громадські роботи, звільнення від відбування покарання з випробуванням) стосовно 162,1 тис. осіб, з яких 8 тис. неповнолітні. Таким чином, у сфері діяльності кримінально-виконавчої системи перебуває близько 320 тис. ув’язнених та засуджених до різних видів покарань.
Криміногенний склад засуджених залишається достатньо складним. В установах виконання покарань утримується понад 20 тис. осіб, засуджених за умисні вбивства, з яких майже 9,7 тис. — за вбивства при обтяжуючих обставинах, 27,6 тис. — за грабіж і розбій, 20,1 тис. — за злочини у сфері обігу наркотиків, 704 — за бандитизм, 25 — за захоплення заручників, 1326 — засуджені до довічного позбавлення волі.
Співробітники Синодального відділу регулярно, принаймні щомісяця, проводять релігійні заходи в установах Держдепартаменту з питань виконання покарань в різних областях України. Пріоритетними напрямками духовно-пастирської роботи є місія у виховних і жіночих колоніях. Співробітники відділу беруть участь у міжнародних зустрічах з питань тюремного служіння. Так, 9-10 вересня цього року на зустрічі в Любліні (Польща) обговорювались проблеми духовно-пастирської опіки з православними колегами.
Щороку видаються настільні й настінні календарі для осіб, які перебувають у місцях позбавлення волі.
У 2009 році військовим відділом були проведені такі заходи:
– Участь у засіданнях Громадської ради при Держдепартаменті з питань виконання покарань;
– Співробітник відділу взяв участь у міжконфесійному семінарі „Участь Церков у протидії розповсюдження ВІЛ-СНІДу в Україні” задля організації превентивної роботи священиків з цієї проблематики в місцях позбавлення волі;
– Голова Синодального відділу тюремного служіння на запрошення Польської пенітенціарної системи — „Служби в’язенної” – відвідав 2 тюрми і один слідчий ізолятор, де перебувають засуджені до позбавлення волі громадяни України;
– У двох колоніях, чоловічій і жіночій, було підготовлено і проведено виставу про життя святителя Луки, архієпископа Кримського.
– 16 жовтня цього року проводилось спільне засідання Синодального відділу УПЦ у справах пастирської опіки пенітенціарної системи та президії Асоціації ветеранів Державної кримінально-виконавчої служби України, на якому обговорювалися актуальні питання роботи у напрямку патріотичного та духовного виховання працівників органів і установ виконання покарань. Цей захід було проведено з нагоди 10-річчя підписання угоди про співпрацю між Українською Православною Церквою та Державним департаментом України з питань виконання покарань.
– Підготовлені до друку та планується надрукувати кілька видавничих проектів — настінний та настільний календар для засуджених на 2010 рік, загальновживані молитви та ін.
– На наступний рік, крім планових щорічних заходів, про які вже йшлося, заплановано проведення двох виставок художньо-прикладних робіт засуджених (на різдвяну та пасхальну тематику) та проведення спеціалізованих семінарів для священиків, які опікуються виховними і жіночими колоніями.
– Водночас існує пропозиція: для підвищення ефективності духовно-пастирської роботи серед засуджених у навчальний план духовних семінарій ввести постійно діючий курс з духовно-пастирської роботи з засудженими.
Таким чином, заходи, які запроваджує Синодальний відділ тюремного служіння, спрямовані на те, щоб створити належні умови пастирської роботи в місцях позбавлення волі та сприяти церковній проповіді серед засуджених. Останнім часом діяльність Української Православної Церкви у виправних установах здобуває все більш системний і стійкий характер. Наявність великої кількості засуджених, які потребують духовної підтримки священнослужителів, зростання ролі релігії в повсякденному житті виправних установ, вимагає продовження і зміцнення співробітництва між Церквою й адміністрацією установ Державного департаменту з питань виконання покарань. Загалом можна сказати, що така робота проводиться в усіх єпархіях УПЦ, бо всі єпархіальні Преосвященні розуміють необхідність налагодження духовно-пастирської діяльності в місцях позбавлення волі.