Україна Православна

...

Официальный сайт Украинской Православной Церкви

РАСКОЛЫ. ЕРЕСИ. СЕКТЫ.


28.01.2010. КИЕВ. Тимошенко наградила лидера «Киевского патриархата» за «возрождение духовности»
Премьер-министр Украины Юлия Тимошенко поздравила отлученного от Церкви Михаила (Филарета) Денисенко с днем рождения. Как сообщает филаретовский сайт, Ю. Тимошенко сердечно поздравила Филарета с днем рождения, «отметив его большой взнос в перестройку Украины, возрождение духовности, утверждение поместной Украинской церкви». За заслуги в «возрождении духовности» и по случаю дня рождения премьер-министр вручила Филарету почетную грамоту Кабинета министров Украины. Почетных грамот из рук Ю. Тимошенко были удостоены и другие «епископы» «Киевского патриархата». Премьер также подарила имениннику картину с изображением традиционного украинского пейзажа и букет белых роз.
18.02.2010. МОСКВА. Суд направил на лечение «слугу сатаны» – убийцу девушек в Подмосковье
Московский областной суд направил на принудительное лечение Андрея Сурикова, убившего трех девушек в Подмосковье и заявившего, что он действовал по указанию сатаны.
«Суд постановил освободить Андрея Сурикова от уголовной ответственности за совершенное им в состоянии невменяемости деяние и применить к нему меры принудительного лечения в психиатрическом стационаре интенсивного наблюдения», – говорится в постановлении суда.
Между тем родственники жертв А. Сурикова уже заявили, что намерены добиваться отмены этого решения. По их мнению, осужденный намеренно ввел суд в заблуждение относительно своей невменяемости, чтобы избежать уголовного наказания.
По данным следствия, с мая по сентябрь 2009 года в Нарофоминском районе Московской области 31-летний А. Суриков убил трех девушек в возрасте от 16 до 22 лет. Тела двух девушек были найдены в лесу рядом с железнодорожными станциями, еще одной – в кабинете пансионата «Орбита». Судмедэксперты насчитали несколько десятков колото-резаных ран и следы от удавки на их телах.
На одном из судебных заседаний обвиняемый признал свою вину и заявил, что своих жертв убивал по указанию Люцифера. По результатам медицинской экспертизы он был признан невменяемым.
Ранее А. Суриков уже привлекался к уголовной ответственности, однако был также признан невменяемым. Проведя в психиатрической больнице непродолжительное время, он был выпущен на свободу.

24.02.2010. СУМИ. Віруючі, які повернулись із розколу, надіслали лист з покаянням
Керуючому Сумською єпархією
Української Православної Церкви
Преосвященному Євлогію,
єпископу Сумському і Охтирському,
Преосвященніший Владико!
Ми, жителі міста Суми, звертаємось до Вас, щоб засвідчити виявлення нашої совісті і просити прийняти нас із покаянням під свій Святительський омофор. Донині ми перебували поза межами Святої Православної Церкви у розкольницькій організації УПЦ КП. Ми вірили тим людям, які запевняли нас, що УПЦ КП є «гілкою» Православної Церкви, сподівались, що знайдемо спасіння і спокій наших душ в їхніх храмах. Але згодом стало зрозуміло, що ніяких «гілок» Єдиної Церкви Христової не існує. Ми зрозуміли, що організація, яка іменує себе УПЦ КП, для всього світового Православ’я є розкольницьким угрупуванням, у ній відсутня благодать Божа. Нам стали зрозумілі сумні наслідки приналежності до розкольницької групи: недійсність і недієвість таїнств (зокрема, священицьких хіротоній та інших) через відокремленість від благодатного і спасительного лона Церкви Христової.
Усвідомлюючи свою провину в співучасті в гріху розколу, ми каємося у всіх гріхах, які ми скоїли, перебуваючи в розколі. Ми визнаємо і сповідуємо, що в Україні є канонічна Українська Православна Церква під омофором Блаженнішого Митрополита Київського і всієї України Володимира, а на канонічній території Сумської єпархії є єдиний канонічний єпископ – Преосвященний Євлогій, єпископ Сумський і Охтирський. Ми не бажаємо більше належати до розкольницького угрупування УПЦ КП, яке очолює лжепатріарх Філарет (Денисенко), ми не бажаємо бути під духовною опікою лжеєпископа Мефодія (Срібняка).
Ми просимо прийняти слова нашого покаяння як свідчення нашої духовної рішучості, як бажання наших християнських сердець. Усвідомлюючи провину гріха розколу, ми просимо про милість — прийняти нас у лоно Сумської єпархії Української Православної Церкви. Ми прагнемо до спасіння наших душ, яке можливе лише в єдності із канонічною Православною Церквою. Свідчимо, що таке наше волевиявлення є однозначним і рішучим. При цьому цілуємо Святий Хрест і Святе Євангеліє як свідчення непорушності наших слів.
Із сподіванням на Вашу архіпастирську милість від імені групи осіб Гліб Власенко

24.02.2010. СУМИ. Зі звершенням чину приєднання до Православ’я у лоно Матері Церкви прийнята громада з УПЦ КП
У Неділю Торжества Православ’я єпископ Сумський та Охтирський Євлогій очолив богослужіння у Спасо-Преображенському кафедральному соборі. Після Божественною літургії і зустрічі з вірянами тут був звершений чин приєднання до Православ’я тих людей, які напередодні виявили бажання повернутися у лоно Церкви Христової з філаретівського розколу.
Так, до Сумського єпархіального управління звернувся Гліб Власенко, колишній «клірик» Сумської єпархії УПЦ КП, з покаянням і проханням прийняти його самого, а також його духовних чад у церковне спілкування із канонічною Сумською єпархією Української Православної Церкви. У спілкуванні з секретарем єпархії з’ясувалася серйозність намірів і твердість прийнятого рішення. Під час зустрічі з владикою Євлогієм було визначено відслужити чин приєднання у Неділю Торжества Православ’я.
Від імені тих, які каються, Гліб Власенко зачитав покаянний лист на ім’я єпископа Сумського та Охтирського Євлогія. Вислухавши прохання, владика звернувся до присутніх зі словом повчання, у якому висловив свою, як архіпастиря, щиру радість про повернення із розколу групи єдиновірних братів і сестер, нині приєднаних до пастви Сумської єпархії УПЦ. Правлячий архієрей пояснив православне вчення про Церкву, а також згубні наслідки співучасті у гріху розколу. Разом зі словами батьківської турботи владика Євлогій висловив надію, що ті, хто цього дня знайшов у собі сили і рішучість покаятися у гріху розколу, принесуть добрі плоди християнського життя під благодатним омофором Матері Церкви. Прочитавши молитви, владика возложив руки на кожного з тих, хто покаявся. Повернуті у лоно Матері Церкви чада змогли цього дня сповідатися і причаститися Святих Христових Таїн разом із іншими парафіянами собору.
За багаторічною благочестивою традицією, православні сумчани доклали зусиль і підготувалися до сповіді й причастя у цей особливий день. Кожний прагнув, примирившись із Богом і ближніми, приступити до Святої Чаші, засвідчуючи свою віру і єднання з Христом. Декілька сотень причасників удостоїлися залучення Святих Христових Таїн.
По завершенні Літургії владика Євлогій у співслужінні духовенства міста відслужив чин Торжества Православ’я. Символ віри, урочисто проголошений у соборі за богослужінням, пролунав як рішучість віруючих сердець. У присутності великої кількості богомольців було проголошено анафеми єретикам і відступникам від православної віри, а також вічна пам’ять і многая літа благочестивим предкам, що явили численні приклади стояння у вірі Христовій та благочесті.
Свято Неділі Торжества Православ’я у Сумах стало нині приводом для духовного натхнення і особливої радості отримання братської єдності у Христі.
Офіційний сайт Сумської єпархії УПЦ