Україна Православна

...

Официальный сайт Украинской Православной Церкви

Біографія єпископа Кременчуцького і Лубенського Тихона


Єпископ Кременчуцький і Лубенський Тихон (у миру Жиляков Микола Вікторович) народився 9 липня 1968 року в місті Комунарську Ворошиловградської області (нині Алчевськ Луганської області) у родині робітників. 1985 року закінчив ЗШ №9 міста Комунарська.
1990 року закінчив Комунарський гірничо-металургійний інститут (нині Донбаський державний технічний університет). З 1990 по 1992 рік навчався в аспірантурі КГМІ, а також на військовій кафедрі при КГМІ, де в 1989 році отримав звання лейтенанта Радянської армії.
З червня 1992 року здійснював послух паламаря при Свято-Микільському соборі міста Алчевська. 1992 року єпископом (нині митрополитом Луганським і Алчевським) Іоанникієм був висвячений у сан диякона. 13 травня 1993 року пострижений у мантію з ім’ям Тихон, на честь святителя Тихона, Патріарха Московського (день Ангела – 9 жовтня). 22 травня 1993 року рукопокладений у сан священика. 1998 року закінчив Київську духовну семінарію. Нині студент Ужгородської Української богословської академії.
Священицьке служіння до 2006 року проходив у Свято-Микільському і Свято-Покровському храмах міста Алчевська 2006 року призначений штатним священиком у храм на честь Почаївської ікони Божої Матері, що в місті Рубіжне.
У місті Алчевську 2002 року, за благословенням митрополита Іоанникія, бере участь у створенні благодійної організації «Сестринство милосердя в ім’я святої преподобномучениці великої княгині Єлизавети» і відкритті каплиці при міському онкологічному диспансері. Сестринство успішно функціонує і по нинішній час.
За сприяння Алчевської телерадіокомпанії «Піраміда» кілька років був телеведучим щотижневої просвітницької телепрограми «Джерело». У місті Рубіжне брав участь у будівництві й облаштуванні двох храмів (Почаївської ікони Божої Матері й Свято-Серафимівського) і трьох каплиць (Свято-Микілької при ГУВС, Свято-Серафимівської в селі Стара Краснянка й на честь ікони Божої Матері «Неупиваемая Чаша» у мікрорайоні Південна група міста Рубіжного).
З 2006 року бере участь у викладанні курсу «Християнська етика» для старшокласників одинадцяти шкіл міста Рубіжного. 2008 року за благословенням єпископа Сєверодонецького і Старобільського Агапіта читає лекції для слухачів богословсько-педагогічних курсів при Київських духовних школах і Харківській духовній семінарії.
З 2008 року — співробітник відділу релігійної освіти та катихізації Сєверодонецької єпархії. 11 січня 2009 року возведений у сан архімандрита.
Рішенням Священного Синоду УПЦ від 24 листопада 2009 року (журнал №74) призначений єпископом Кременчуцьким і Лубенським.
28 листопада 2009 року відбулося наречення, а 29 листопада 2009 року – архієрейська хіротонія в Трапезному храмі Свято-Успенської Києво-Печерської Лаври.