Україна Православна

...

Официальный сайт Украинской Православной Церкви

26.01.2010. КИЇВ. Блаженніший Митрополит Володимир поздоровив новообраного Сербського Патріарха Іринея

У своїй вітальній телеграмі Його Блаженство побажав новому Главі братньої Сербської Церкви Божої допомоги у його служінні.
Єпископ Нішський Іриней був обраний Патріархом на Виборному Архієрейському Соборі Сербської Православної Церкви який відбувся 22 січня 2010 року у хрестовій церкві Сербської Патріархії на честь святого Симеона Мироточивого. Його було обрано апостольським жеребом з трьох кандидатів. Саме так на соборі мирян та духовенства Православної Церкви Чешських земель та Словаччини 2 травня 2006 року було також обрано згідно з Статутом цієї церкви її теперішнього Предстоятеля Митрополита Христофора.
Згідно з Статутом Сербської Церкви головуючим на Виборному Архієрейському Соборі є найстаріший за хіротонією правлячий архієрей, а секретарем – наймолодший. Члени Виборного Архієрейського Собору обирають трьох претендентів з числа архієреїв які управляють єпархією понад п’ять років. Обраними вважаються ті, за кого проголосують більше 50 відсотків членів Собору. Потім імена претендентів, у запечатаних конвертах, вкладають між сторінками Священного Євангелія і настоятель одного з монастирів дістає конверт з іменем нового Патріарха та передає його найстаршому за хіротонією архієрею для оголошення волі Божої членам Собору.
22 січня 2010 року, після звершення Божественної літургії, яку очолив Патріарший Місцеблюститель митрополит Чорногорський і Приморський Амфілохій, настоятель монастиря Лєпавіна розташованого в Хорватії архімандрит Гавриїл дістав з Євангелія, що знаходилось на престолі церкви Симеона Мироточивого конверт з іменем єпископа Нішського Іринея (Гавриловича) та передав його головуючому на Соборі найстаршому за хіротонією єпископові Шабацко-Валєвському Лаврентію (Тріфуновичу). Після оголошення імені нового Сербського Патріарха були також відкриті конверти з іменами двох інших претендентів: Місцеблюстителя Сербського Патріаршого Престолу митрополита Чорногорського і Приморського Амфілохія (Радовича) та єпископа Бачського Іринея (Буловича).
23 січня у патріаршому соборі Архістратига Михаїла було звершено Божественну літургію з чином інтронізації Святішого Патріарха Іринея. За Літургією молились голова уряду Сербії Мірко Цвєтковіч, члени уряду, спікер сербського парламенту Славіца Джукич-Деянович, прем’єр-міністр Боснійської Сербської Республіки Мілорад Додик, представники Помісних Православних Церков.
Новообраний Сербський Патріарх Іриней (в миру Мирослав Гаврилович) народився у селі Відова під Чачаком у 1930 році. Після закінчення гімназії продовжував освіту у духовній семінарії міста Прізрена та на богословському факультеті Бєлградського університету. Після закінчення університету проходив строкову військову службу. Після звільнення з лав армії, у жовтні 1959 року, в монастирі Раковіца був пострижений у чернецтво Святішим Патріархом Германом з іменем Іриней та призначений викладачем Прізренської семінарії. 24 жовтня 1959 року був висвячений на ієродиякона а 27 жовтня того ж року на ієромонаха. Згодом був направлений для продовження освіти на богословський факультет Афінського університету. Після закінчення освіти, у 1969 році ієромонахові Іринею (Гавриловичу) доручено керівництво чернечою школою у монастирі Острог. Згодом він був призначений ректором Прізренської семінарії. 14 липня 1974 року його було висвячено на єпископа Моравичського, вікарія Святішого Патріарха. У 1975 році владику Іринея було обрано єпископом Нішським. З того часу він понад тридцять п’ять років керував цією єпархією. Неодноразово обирався членом Священного Синоду Сербської Православної Церкви. Єпископ Іриней був особистим другом і багаторічним помічником блаженноспочилого Патріарха Сербського Павла.