Україна Православна

...

Официальный сайт Украинской Православной Церкви

22.01.2010. КИЇВ. У Десятинному чоловічому монастирі перебуває частка мощей преподобної Ксенії Міласької

17 січня в Десятинний Різдва Пресвятої Богородиці чоловічий монастир прибула частка мощей святої преподобної Ксенії Міласької (адреса монастиря: Київ, вул. Володимирська, 2, телефон для довідок: (044) 361-78-56).
Акафіст святій преподобній Ксенії звершується щоденно о 18-00.
Преподобна Ксенія (V), в миру Євсевія, була єдиною дочкою знатного римського сенатора. З юних років вона прагнула до Бога. Щоб уникнути майбутнього заміжжя, вона таємно пішла з батьківського дому з двома вірними їй служницями й відплила на кораблі.
Зустрівшись, промислом Божим, з настоятелем обителі святого апостола Андрія, що знаходилася в місті Мілассе, в Кесарії, вона вмовила його взяти її, разом із супутницями в Міласс; змінила ім’я, стала називатися Ксенією. В Мілассі вона купила землю, побудувала храм на честь святого Стефана й заснувала жіночій монастир.
Незабаром після цього єпископ Мілассу, Павел, посвятив Ксенію у дияконіси, як таку, що гідна цього звання за добродетельне життя. Свята допомагала всім: для бідних була благодійницею, скорботних утішала, для грішних – була наставницею. Мала глибоке смирення, вважала себе гіршою й найбільш грішною за всіх. У подвигах своїх керувалася порадами палестинського подвижника преподобного Євфимія. Високим життям свята Ксенія залучила багато душ до спасіння.
Кончина святої діви, під час молитви, була відмічена Господом явленням в небі над монастирем знамення у вигляді світлого вінця з сяючим посеред нього хрестом, котрий супроводжував тіло святої, що було винесено в місто до народу, і зберігався до самого моменту погребіння. Безліч хворих, що торкалися до мощей святої, отримали зцілення.