Україна Православна

...

Официальный сайт Украинской Православной Церкви

18.01.2010. ПОЛТАВА. У єпархії відбувся вечірдуховної хорової мизики

За благословенням архієпископа Полтавського і Миргородського Филипа в дні Різдвяних свят Полтавська єпархія Української Православної Церкви проводить ряд заходів духовно-мистецького спрямування.
Серед них основною подією стало проведення 15 січня цього року «Різдвяного вечору духовної і вокально-хорової музики». Концерт відбувся в Полтавському міському будинку культури (майдан Незалежності, 16) і зібрав повну залу глядачів.
Вхід для всіх бажаючих був вільним. Охочі послухати Різдвяні колядки, церковні піснеспіви та народні пісні стояли навіть в проходах зали, яка вміщую до 800 глядачів.
Відкрив концерт архієрейський змішаний хор Свято-Макаріївського кафедрального собору Полтави під керівництвом протоієрея Олега Приходька. На початку хор виконав, як і годиться в Святочні дні, тропар Різдву Христову.
Далі пролунали колядка і Велике славослов’я. Чудові Різдвяні і літургійні піснеспіви в цей вечір слухачам подарували чоловічі хори Свято-Серафимівського храму під керівництвом Михаїла Литвиненка, чоловічий квінтет під керівництвом диякона Дмитра Литвиненка, а також хор духовенства Макаріївського кафедрального собору, змішаний хор Мгарського чоловічого монастиря.
Долучились до свята прославлення Народженого Христа Спасителя і не церковні хори. З запальними народними піснями виступив самодіяльний народний хор «Жайвір» Полтавського тампонажного управління ВАТ «Укрнафта», та мелодійними щедрівками порадував Камерний хор імені Павла Лиманського під керівництвом Сергія Жмайло.
Наприкінці свята всі хори разом з присутніми в залі заспівали всім відому і любиму колядку «Добрий вечір тобі, пане господарю». На завершення вечору архієпископ Полтавський і Миргородський Филип привітав зі сцени всіх, хто відвідав концерт, поздоровив з Світлим святом Різдва Христова та побажав всім миру і любові, злагоди та добробуту.
Після цього владика дав інтерв’ю обласному телеканалу «Лтава». За цікавими подробицями організації і проведення концерту працівники телебачення також звернулись до ідейного натхненника концерту Михаїла Литвиненка.
Багато добрих і теплих відгуків в цей вечір почули на свою адресу учасники і організатори Різдвяного концерту.