Україна Православна

...

Официальный сайт Украинской Православной Церкви

14.01.2010. ВІННИЦЯ. Храм Різдва Пресвятої Богородиці смт. Муровані Курилівці урочисто відзначив своє 120-ліття

12 січня у районному центрі Муровані Курилівці відбулися урочистості з нагоди 120-ліття місцевого храму на честь Різдва Пресвятої Богородиці. Святкування розпочалось божественною літургією, яку очолив архієпископ Вінницький і Могилів-Подільський Симеон.У службі брала участь велика кількість представників духовенства з Вінниці, а також всі священики Мурованокуриловецького благочиння та гості з сусідньої Хмельницької єпархії. Разом з парафіянами цього святкового дня у храмі молилися керівники районної адміністрації, районної таселищної рад, меценати храму.
Владика Симеон привітав усіх присутніх зі святом, яке поєдналося зі святкуванням в усьому світі Різдва Христового та побажав усім, хто молиться і приносить у цьому храмі дари своєї душі Богові,великих милостей і щедрот, довголіття і благословенних успіхів в добрих справах і благих починаннях. Архієрей особливо подякував настятеля храма благочинного Мурованокуриловецького району протоієрея Василія Балана за його самовіддану працю по відродженню не лише храму-ювіляра, а й храмів душ його парафіян, серед яких батюшка Василій великим користується авторитетом та повагою
Після богослужіння у храмі урочистості перенеслися до районного будинку культури, де відбувся великий святковий концерт. Розпочався він з офіційних привітань від архієпископа Симеона, голови районної державної адміністрації та районної ради, а також селищного голови Мурованих Курилівців. Потім протоієрей Василій Балан ознайомив усіх гостей свята з історією храма і зокрема розповів, що його будівництво розпочалося у 1885 році на місці розібраного дерев’яного храму, який існував тут раніше, а закінчено було у 1889 році.
У 50-х роках безбожного ХХ століття храм був закритий і перетворений на сховище міндобрив, що і сьогодні негативно позначається на стані стін і фундаментів храму. Фактично повністю розвалений храм Різдва Пресвятої Богородиці був повернений віруючим у 1993 році. З тієї пори розпочалося його активне відродження. Сьогодні це гарний храм, у якому вирує духовне життя, до якого щонеділі і у свята приходять десятки і сотні людей, щоби отримати духовну розраду від Бога і молитовну допомогу від свого батюшки.
Після виступу отця благочинного розпочався концерт, у якому звучали колядки, духовні і світські пісні. В концерті взяли участь багато дітей – вихованців місцевого палацу мистецтв та дитячого інтернату. Безумовно, окрасою концерту став виступ чоловічого хору зі Стрітенського храму м. Вінниці під керівництвом протоієрея Сергія Виговського, а родзинкою – виступ колядників, які приїхали з владикою Симеоном. Це священики вінницьких храмів і їхні матушки, які разом з владикою і усім народом заспівали гарних Різдвяних колядок. Після святкування для усіх його учасників і гостей була запропонована святкова трапеза, під час якої знову і знову лунали різдвяні колядки і піснеспіви.
Прес-служба Вінницької єпархії