Україна Православна

...

Официальный сайт Украинской Православной Церкви

13.01.2010. ЛЬВІВ. Архієпископ Митрофан представив нового єпископа

9 січня за благословенням Блаженнішого Володимира, Митрополита Київського і всієї України, архієпископ Білоцерківський і Богуславський Митрофан, керуючий справами УПЦ, побував у Львівській єпархії. Візит архієпископа Митрофана до Львова відбувся з нагоди обрання та призначення вікарія Львівської єпархії, яким став клірик Київської єпархії архімандрит Філарет (Кучеров) титулований єпископом Дрогобицьким.
Зустріч архієреїв відбулася біля Свято-Георгіївської церкви, яка тимчасово виконує функції кафедрального собору Львівської єпархії. Владик зустрічали настоятель храму – протоієрей Роман Коломийчук, обласний благочинний протоієрей Стефан Хомин та чисельні вірні, які поспішали привітати новопризначеного архіпастиря.
Ця зустріч стала історичною, оскільки на Львівську кафедру обрано вікарного єпископа вперше за всю історію існування Львівської єпархії і древньої Галицької митрополії взагалі.
Божественну літургію у Свято-Георгіївському храмі очолив Високопреосвященніший архієпископ Митрофан у співслужінні Високопреосвященнішого архієпископа Львівського і Галицького Августина, Преосвященнішого єпископа Дрогобицького Філарета та духовенства Львівської єпархії. Проповідь про віфлеємських немовлят після читання Євангелія виголосив владика Філарет.
Після закінчення богослужіння керуючий справами УПЦ, Високопреосвященніший архієпископ Митрофан зробив офіційне представлення вікарного єпископа. Він зачитав постанову засідання Священного Синоду УПЦ від 23 грудня 2010 року (Журнал № 46) про обрання архімандрита Філарета (Кучерова) в єпископа Дрогобицького, вікарія Львівської єпархії. Архієпископ Митрофан також розповів про шлях служіння владики Філарета, і зазначив, що в його особі архієпископ Августин отримав надійну опору у архіпастирському служінні.
Архієпископ Августин звернувшись до новопризначеного вікарія словами: «Дорогий владико Філарет, ми раді Вас вітати у Львові, я сподіваюсь, що ми будемо працювати з Вами у тандемі і хай Господь благословить наші труди, адже церковне життя у Галичині має особливий характер. Бажаю Вам, щоб народ Вас любив і поважав. Такий молодий, освічений і талановитий єпископ, звичайно, не буде весь час вікарним архієреєм. Тож, якщо Ви колись очолите Львівську кафедру, я бажаю Вам побити мій рекорд перебування на ній – 18 років». Звертаючись до вірних, владика Августин попросив ставитися до єпископа Філарета з такою ж любов’ю, з якою вони ставилися до нього самого усі ці роки.
В свою чергу єпископ Філарет подякував Високопреосвященнішому архієпископу Митрофану за те, що він прибув і представив його від імені Блаженнішого Митрополита Володимира. «Я вдячний за усі добрі слова, що прозвучали сьогодні на мою адресу, за молитви, якими ви усі мене підтримали, — сказав владика Філарет, — Я розумію, що воля Божа полягає не в тому, щоб творити волю свою, а в тому, щоб слухати волю Божу. І хай Бог у цей складний час розколів і розбрату укріпить нашу Церкву. Я розумію свою неміч і у своєму служінні покладаюсь на волю Божу. Дай Бог, щоб вашими молитвами Господь укріпив мене у моєму служінні і воно було благодатним для пастви, яка буде йти зі мною до кінця, щоб служіння моє було спасительним для душ вірних.»
Після виступів присутнім архієреям та усім вірним було проспіване «Многоліття» у виконанні архієрейського хору під керівництвом протодиякона Валерія Калінчука.
На богослужінні були присутні новопризначений Аташе Генерального Консульства Російської Федерації у м. Львові Манько С.С., кандидат психологічних наук, викладач Львівського державного університету внутрішніх справ полковник міліції Сулятицький І.В., який від імені ректора та колективу закладу привітав присутніх з Різдвом Христовим і вручив архієпископу Августину та секретарю Львівської єпархії протоієрею Богдану Біласу грамоти за довголітню сумлінну душпастирську опіку і щоденну молитву.