Україна Православна

...

Официальный сайт Украинской Православной Церкви

11.01.2010. ХАРКІВ. Відкрилась виставка, яка присвячена різдвяним традиціям Слобожанщини

Виставка, присвячена новорічним і різдвяним традиціям жителів Слобожанщини, відкрилася у Харківському літературному музеї.
За словами співробітника музею Ольги Черемської, новорічні пісні-колядки народ складав не тільки на честь свята, а й на злобу дня. «У 20-х роках, наприклад, було багато пісень, що прославляють більшовистський лад: «Нова радість стала, яка не бувала, довгожданна зірка волі в жовтні засіяла. Бо цар, був, зажився, з панством вкорінився, там з голотою простою Ленін появився», — розказує співробітник музею.
Мали свою особливість і колядки часів Великої Вітчизняної війни. «Щедрик-ведрик, Гітлер — мошенник. З якої ласки забрав ковбаску? Що тобі мало? Забрав і сало. Поперек горла щоб тобі стало».
Колядки, щедрівки і просто новорічні пісні, зібрані в різних етнографічних експедиціях по регіону, становлять одну частину виставки. Друга — це листівки. Перша різдвяна листівка в Україні з’явилася у Києві у 1913 році. Напис на ній свідчить: «Здоров’я на многая літа». До революції поздоровлення було обов’язковим на кожній листівці.
Крім того, листівки початку століття прикрашала державна символіка (двоголовий орел) або загальноєвропейський різдвяний символ — червоні троянди.
У радянській Україні перша друкарська новорічна листівка з’явилася у роки Великої Вітчизняної війни. А великим тиражем новорічні листівки Союз почав друкувати у п’ятдесяті. На них зображали дітей, сніговиків і Діда Мороза. Цікавинкою колекції харківського музею є тематичні листівки, тобто приурочені не просто до свята, а до конкретної події цього року. Наприклад, новорічна листівка поздоровляє з настанням 1962 року і першим польотом людини у космос.
Християнські ж мотиви Різдва на листівках пішли в підпілля із забороною у Союзі релігії. Дисиденти і ті, хто опинився на засланні, відправляли близьким власноруч намальовані символи свята (вони також представлені в експозиції). Різдвяна зірка з’явилася на радянських листівках лише у вісімдесятих. На ній зображені колядники і традиційне святкове: «Ой радуйся, земле, син Божий народився!»