Україна Православна

...

Официальный сайт Украинской Православной Церкви

ОФИЦИАЛЬНАЯ ХРОНИКА


11.11.2009. КИЕВ. Предстоятель УПЦ Блаженнейший Митрополит Владимир вручил первые ордена Димитрия Ростовского
Блаженнейший Митрополит Владимир в своей резиденции в Киево-Печерской Лавре вручил первые ордена святителя Димитрия (Туптало), митрополита Ростовского. Награда была основана Украинской Православной Церковью в этом году.
Обращаясь к присутствующим, Архипастырь отметил большие заслуги митрополита Ростовского Димитрия, за которые он справедливо был назван «украинским Златоустом». Первого ордена была удостоена Вера Флерова – продолжательница рода Флерова, которому пришлось в течение 1924-1997 гг. хранить святую десницу святителя Димитрия в обычной черниговской квартире.
Еще два ордена были вручены творческой группе телеканала «Глас» – режиссеру Елене Каретник и автору сценария протоиерею Михаилу Ганичеву – за создание документального фильма «Украинский Златоуст», который исследует фундаментальный труд святителя Димитрия «Жития Святых». Награжденные презентовали Митрополиту Владимиру диск с кинолентой и рассказали о работе над фильмом.

17.11.2009. КИЇВСЬКА ОБЛАСТЬ. Блаженніший Митрополит Володимир освятив новозбудований храм на честь Різдва Божої Матері
Блаженніший Митрополит Володимир звершив чин освячення храму на честь Різдва Пресвятої Богородиці, збудованого в селі Новосілки Вишгородського району. Його Блаженству співслужили секретар Предстоятеля УПЦ єпископ Переяслав-Хмельницький Олександр, благочинний Вишгородського церковного округу протоієрей Димитрій Денисенко та духовенство району.
Наприкінці богослужіння Архіпастир привітав духовенство та богомольців із освяченням храму та побажав усім заступництва його Покровительки – Пречистої Діви Марії. Предстоятель УПЦ відзначив церковними орденами благодійників та меценатів, що допомагали зведенню цього Божого храму. Зокрема, орденом 1020-річчя хрещення Київської Русі був відзначений селищний голова Микола Стукач. Первосвятитель благословив усіх присутніх іконками Іова Почаївського, 350-річчя обрітення мощей якого відзначалось цього року.

17.11.2009. КИЇВ. Предстоятель УПЦ відзначив церковними орденами членів делегації, що супроводжувала Почаївську ікону Божої Матері у Москві
Предстоятель Української Православної Церкви у своїй резиденції в Києво-Печерській Лаврі прийняв офіційну делегацію нашої Церкви, що супроводжувала чудотворну Почаївську ікону Божої Матері під час її перебування у Москві з 4 до 15 листопада цього року. Архіпастир подякував гостям за труди та вручив їм церковні нагороди. Зокрема, орденів святителя Димитрія (Туптала), митрополита Ростовського, були удостоєні єпископ Макарівський Іларій та співробітники Відділу зовнішніх церковних зв’язків УПЦ, а ювілейних орденів «450 років принесеня Почаївської Божої Матері на Волинь» – насельники Свято-Успенської Почаївської Лаври та насельниці Свято-Миколаївського Городоцького жіночого монастиря.
Перед початком церемонії присутні проспівали тропар Пресвятій Богородиці та молитовно вклонилися чудотворному Почаївському образу Богоматері, який в цей час перебував у залі засідань Священного Синоду УПЦ.

23.11.2009. КИЇВ. Блаженніший Митрополит Володимир зустрівся з керівниками єпархіальних відділів по взаємодії зі Збройними силами
У рамках щорічних зборів військового духовенства Української Православної Церкви до Предстоятельської резиденції Блаженнішого Митрополита Володимира у Києво-Печерській Лаврі завітали керівники та співробітники єпархіальних відділів по взаємодії зі Збройними силами та іншими військовими формуваннями України.
Голова Синодального військового відділу УПЦ архієпископ Львівський і Галицький Августин розповів Його Блаженству про форум, який пройшов цими днями в приміщенні Київської духовної академії та столичному Будинку офіцерів.
На період з 19 по 20 листопада Синодальний військовий відділ УПЦ забезпечив делегатам проживання та харчування в Свято-Успенській Києво-Печерській Лаврі. Гості мали можливість поділитися своїми напрацюваннями, поспілкуватися з керівниками військових відділів інших єпархій, розповісти про проблеми та складнощі, що виникають під час організації співпраці зі Збройними силами та правоохоронними органами.
Важливою складовою цього заходу стала спільна Божественна літургія в Трапезному храмі Києво-Печерської Лаври.
Збори військового духовенства Української Православної Церкви – це робоча зустріч, проведення якої обумовлене необхідністю виведення співпраці Церкви зі Збройними силами та правоохоронними органами на новий етап.
Блаженніший Митрополит Володимир наголосив на важливості здійснення пастирської опіки над людьми у погонах, подякував керівникам єпархіальних військових відділів за добру службу, побажав Божої допомоги та подальших успіхів на цій ниві.
На згадку про зустріч Архіпастир подарував гостям книжки «Житія святителя Димитрія Ростовського» сучасними українською та російською мовами і диск із акафістом святителю Миколаю у виконані хору Київського Свято-Троїцького Іонинського чоловічого монастиря.

23.11.2009. КИЇВ. Блаженніший Митрополит Володимир звершив богослужіння в храмі Всіх святих
22 листопада Блаженніший Володимир, Митрополит Київський і всієї України, звершив Божественну літургію в храмі Всіх святих на місці будівництва кафедрального собору Воскресіння Христового (Залізничне шосе, 3). Його Блаженству співслужили митрополит Одеський і Ізмаїльський Агафангел, архієпископ Оттавський і Канадський Серафим, секретар Предстоятеля УПЦ єпископ Переяслав-Хмельницький Олександр, а також духовенство храму.
По закінченні богослужіння Предстоятель Української Православної Церкви привітав вірян із недільним днем, подякував за піднесені до Господа спільні молитви, та висловив сподівання, що в найближчому майбутньому буде зведено Свято-Воскресенський кафедральний собор нашої Церкви.
Також Архіпастир привітав високого гостя з Канади – архієпископа Оттавського Серафима, який розповів присутнім про свої враження від перебування на українській землі. «Як відомо, Православна Церква в Америці була заснована вихідцями з України і до сьогоднішнього дня основа Канадської єпархії знаходить своє коріння на українській землі. Коли ми відвідуємо Україну – ми відвідуємо нашу матір. І кожного разу, перебуваючи в Україні, я вдячний Господу за цю можливість та за можливість молитись разом із Вами, Ваше Блаженство», – відзначив зокрема він.
Після цього настоятель храму Всіх святих єпископ Переяслав-Хмельницький Олександр від імені кліру та прихожан поздоровив Первосвятителя із днем народження, що наближається, та підніс букет білих троянд.
«День народження іменують особистим святом, проте для церковного ієрарха, для Предстоятеля Церкви це не є його особистим святом, а святом усієї Церкви. Ваше Блаженство, сьогодні ми підносимо Богу щирі молитви за Ваше майбутнє довголіття, за Ваше довге і мудре керування Українською Православною Церквою», – сказав владика Олександр.

24.11.2009. КИЇВ. Блаженніший Володимир звершив чин освячення галереї „Соборна”
У свій день народження, відслуживши Божественну літургію в Києво-Печерській Лаврі, Блаженніший Митрополит Володимир звершив чин освячення галереї «Соборна», зведеної на території комплексу майбутнього кафедрального собору Воскресіння Христового.
Після богослужбового чину Блаженніший Владика оглянув експозицію галереї і ознайомився з унікальними витворами церковного мистецтва, виготовленими вітчизняними майстрами.
Оскільки ця подія відбувалася в день народження Предстоятеля УПЦ Блаженнішого Митрополита Володимира, іменинника привітали духовенство, політики, громадські діячі та віруючі. Від імені Священного Синоду УПЦ, єпископату, священнослужителів і мирян Блаженнішого Владику привітав митрополит Одеський та Ізмаїльський Агафангел.
Первосвятителя також привітали міністр охорони здоров’я України Василь Князевич, який нагородив іменинника відомчою відзнакою «Хрест Пантелеймона Цілителя», заступники столичного мера Віталій Журавський і Денис Басс.
З нагоди дня народження Предстоятеля УПЦ до столиці із Дніпропетровська був привезений «Ноїв Ковчег» – ковчежець з частками багатьох святинь світового Православ’я. Серед них знаходиться частка мощей святої праведної Анни — матері Діви Марії. Під час відвідування новоосвяченої будівлі віруючі змогли молитовно вклонитись цій святині та чудотворній Почаївській іконі Божої Матері, котра також перебувала в галереї.

26.11.2009. КИЕВ. Предстоятель УПЦ направил приветствие организаторам и участникам фестиваля творчества детей и молодежи с функциональными ограничениями «Поверим в себя»
Дорогие дети, уважаемые взрослые, братья и сёстры!
С особым чувством я сегодня обращаюсь к устроителям и участникам фестиваля, посвящённого творчеству детей и молодежи с функциональными ограничениями. Потому что люди, неравнодушные к проблемам наших детей, помогающие им, заботящиеся о них, вызывают искреннее уважение и благодарность. Хочется низко склонить голову перед всеми, кто не забывает о детях и заботится о них. Ибо это — чрезвычайно тяжелый труд, который под силу только настоящим христианам. Эти люди не на словах, а на деле исполняют главную Апостольскую заповедь: «Друг друга тяготы носите и так исполните закон Христов» (Гал. 6; 2). Пусть Господь дарует вам Свою помощь и терпение в таком нелёгком деле!
Отрадно осознавать, что этот фестиваль даёт возможность раскрыть свои таланты творчески одаренным детям с функциональными ограничениями. Вдохновляющий пример юных дарований является и для нас хорошим стимулом к жизненной целеустремленности и доброй решительности, так часто нам недостающей. С нашей же стороны необходимо окружить детей заботой и любовью, сделать их жизнь интересной и насыщенной радостными событиями, дать им возможность вырасти достойными, добрыми людьми. Убежден, что настоящий фестиваль послужит также еще большему утверждению в сердцах всех причастных к нему людей христианских идеалов жертвенной любви, доброты и милосердия. Дай нам Бог всем быть одной семьей, а в хорошей семье всегда один помогает другому, делясь своими возможностями и талантами.
Дорогие дети! Пусть творчество, которым вы сегодня делитесь со всеми нами, служит Богу, а значит – добру, правде, красоте. А жизненные трудности, которые каждому определены Богом для нашей же пользы, пусть будут для вас счастливой возможностью приблизиться к Господу.
Надеюсь, что проведение фестиваля «Поверим в себя» в очередной раз привлечет внимание государственных и местных руководителей, благотворительных организаций и всего украинского общества, подвигнет к целенаправленному и системному разрешению проблем детей и молодежи с функциональными ограничениями, к удовлетворению их духовных и материальных необходимостей.
Всемилостивый Господь «да усовершит вас во всяком добром деле, к исполнению воли Его, производя в вас благоугодное Ему через Иисуса Христа. Ему слава во веки веков. Аминь» (Евр. 13: 21).
+ Владимир
Митрополит Киевский и всея Украины,
Предстоятель Украинской Православной Церкви

26.11.2009. КИЇВ. Блаженніший Митрополит Володимир мав зустріч з керівництвом столичної міліції
На зустріч з Предстоятелем Української Православної Церкви в його резиденції у Свято-Успенській Києво-Печерській Лаврі були запрошені начальники міліції міста Києва, Київської області та інші керівники з Міністерства внутрішніх справ. Передусім гості привітали Його Блаженство з днем народження, побажали здоров’я та міцності, аби він зміг і надалі надихати їх на сумлінне виконання службових обов’язків.
Архіпастир висловив сподівання, що завдяки роботі людей у пагонах громадяни України почуватимуть себе у безпеці, і побажав сил і здоров’я для несення служби. Блаженніший Митрополит Володимир нагородив працівників по охороні правопорядку орденами Української Православної Церкви. Орденами святого рівноапостольного князя Володимира І ступеня були нагородженні начальник Головного управління Міністерства внутрішніх справ у м. Києві генерал-майор Віталій Ярема, начальник Головного управління Міністерства внутрішніх справ у Київській області генерал-майор Віталій Яловенко та інші представники відомства.

26.11.2009. КИЇВ. Предстоятель УПЦ зустрівся із Борисом Патоном
Блаженніший Митрополит Володимир у своїй Предстоятельській резиденції прийняв президента Національної академії наук України Бориса Євгеновича Патона. Разом з Борисом Євгеновичем привітати Блаженнішого Владику з днем народження прийшли й інші науковці. Головним серед побажань було побажання здоров’я та наснаги на подальше мудре керування Церквою.
Зустріч стала нагодою для обговорення планів українських науковців щодо зведення на території академмістечка храму на честь святого Ярослава Мудрого.
Наприкінці зустрічі Блаженніший Митрополит Володимир нагородив орденом святителя Димитрія Ростовського Бориса Патона.
Борис Євгенович теж іменинник, він відзначає своє 91-ліття, тож отримав від Архіпастиря поздоровлення та цінний духовний дарунок – хрест, привезений з Єрусалима.
Також Первосвятитель вручив примірники факсимільного перевидання Пересопницького Євангелія, що було здійснене за ініціативи Української Православної Церкви, Академії наук України та родини Лубківських. На зустрічі був присутній політик Данило Лубківський, син відомого українського поета Романа Лубківського, котрий був ініціатором запровадження традиції, коли Президенти України складають свою присягу саме на Пересопницькому Євангелії.

27.11.2009. КИЇВ. Предстоятель УПЦ зустрівся з новопризначеним послом Греції в Україні
Блаженніший Митрополит Володимир зустрівся у своїй резиденції в Києво-Печерській Лаврі з послом Республіки Греції в Україні Георгіосом Георгунтзозом, нещодавно призначеним на цю посаду.
Блаженніший Владика розповів гостям про співпрацю між Українською православною Церквою та Грецьким представництвом при попередньому керівництві. Також Архіпастир відзначив духовну підтримку та братерське почуття, які відчувають паломники під час кожного відвідання Греції.
У свою чергу пан Георгіос висловив сподівання на плідну співпрацю між грецьким посольством та Київською митрополією.
Новопризначений посол вніс особисту пожертву на будівництво Свято-Воскресенського кафедрального собору в місті Києві.

30.11.2009. КИЕВ. Блаженнейший Митрополит Владимир освятил храм в честь иконы Божией Матери «Воспитание»
Предстоятель Украинской Православной Церкви посетил столичный приход в честь Зачатия Иоанна Предтечи (ул. Тимошенко, 15а) и освятил нижний храм в честь иконы Божией Матери «Воспитание». Его Блаженству сослужили епископ Переяслав-Хмельницкий Александр, благочинный храмов города Киева протоиерей Виталий Косовский, а также духовенство района.
Поздравляя священников и верующих с освящением храма, Первосвятитель пожелал, чтобы каждый, кто будет переступать порог этого Божьего храма, получал утешение и врачевание.
После это Архипастырь освятил центральный купол и крест, которые увенчают будущий храм.

30.11.2009. КИЇВ. Предстоятель УПЦ Блаженніший Митрополит Володимир відслужив заупокійну літію за жертвами Голодомору
Біля пам’ятника жертвам Голодомору 1932-33 років Предстоятель УПЦ Блаженніший Володимир, Митрополит Київський і всієї України, відслужив заупокійну літію.
Помолитись за вічний спокій безневинних жертв Голодомору прибули Президент України Віктор Ющенко, Прем’єр-України Юлія Тимошенко, секретар РНБОУ Раїса Богатирьова, віце-прем’єр-міністр Іван Васюник, перший заступник глави Секретаріату Президента України Юрій Єхануров, міністр юстиції Микола Оніщук, міністр культури і туризму Василь Вовкун, народні депутати, представники КМДА, громадських організацій, інтелігенції, керівники релігійних організацій України.

02.12.2009. КИЇВ. Блаженніший Митрополит Володимир благословив юних паломників з містечка Городниця
Предстоятель Української Православної Церкви у своїй резиденції прийняв вихованців недільної школи Свято-Георгіївського Городницького монастиря Житомирської області. Діти разом із намісником монастиря єпископом Городницьким Олександром прибули до Києво-Печерської Лаври, щоб відвідати її святині та поздоровити Блаженнішого Владику із днем народження, яке він молитовно відзначав напередодні.
Дітлахи привітали Його Блаженство з днем народження та подарували сувеніри, вироблені власноруч, а також святкові піснеспіви.
Блаженніший Митрополит Володимир подякував викладачам та вихованцям за теплі вітання і благословив кожного іконками Пресвятої Богородиці та вручив пам’ятні сувеніри.

02.12.2009. КИЇВ. Предстоятель УПЦ привітав настоятеля Свято-Введенського монастиря столиці архімандрита Даміана з 50-річчям
1 грудня настоятель Свято-Введенського чоловічого монастиря столиці архімандрит Даміан (Давидов) молитовно відзначив своє 50-річчя.
За благословенням Предстоятеля Української Православної Церкви Божественну літургію в обителі у цей день очолив архієпископ Львівський та Галицький Августин. Владиці Августину співслужили архієпископ Бориспільський Антоній, єпископи: Уманський і Світловодський Пантелеімон, Макарівський Іларій, Новокаховський і Генічеський Іоасаф, Переяслав-Хмельницький Олександр, Васильківський Пантелеімон, Городницький Олександр, а також духовенство Київської та інших єпархій нашої Церкви.
Після богослужіння Блаженніший Митрополит Володимир правив у храмі подячний молебень і поздоровив отця Даміана з ювілеєм. «Отець Даміан, сьогодні вам виповнюється 50 років. Цей вік зрілий, проте далекий від старості, тому ви служите весь час так, як робили це до сьогоднішнього дня, – люблячи Бога, почитуючи Царицю Небесну та ублажаючи всіх святих угодників. Я сердечно вітаю вас та прикликаю Боже благословення і сподіваюсь, що ви будете і далі богомудро керувати обителлю на Славу Божу та спасіння всіх людей», – сказав Блаженніший Владика. За понесені труди на церковній ниві Архіпастир нагородив ювіляра орденом святителя Димитрія (Туптала), митрополита Ростовського.
Первосвятитель молитовно вклонився головній монастирській святині – чудотворному образу Пресвятої Богородиці «Призри на смирення».