Україна Православна

...

Официальный сайт Украинской Православной Церкви

26.11.2009. ХМЕЛЬНИЦЬКИЙ. Клірик єпархії прийняв участь у конференції присвяченій пам’яті Голодомору

25 листопада на базі інституту МАУП відбулася Всеукраїнська науково-теоретична конференція «Голодомор 1932-1933 років в Україні: причини, соціально-психологічні та демографічні наслідки, правова оцінка».
За благословенням митрополита Хмельницького і Старокостянтинівського Антонія у роботі вченого зібрання прийняли участь представники єпархії: протоієрей Олександр Дацюк, протоієрей Сергій Причишин, протоієрей Михайло Ільницький.
Роботу конференції розпочав вітальним словом директор інституту МАУП – Л.Білий, котрий у виступі зазначив, що дослідження причин голоду 1932-1933 років мають не лише потужний виховний аспект, але й мусять слугувати уроком усім нам на майбутнє.
Продовжив роботу вченого зібрання заступник міського голови – В.Байдич.
Далі виступила Н.Жолобок – начальник управління освіти та науки обласної ОДА, яка зазначила, що пам’ять про минуле дозволить нам мати майбутнє, а також підкреслила, що у ці дні проходять просвітницькі заходи на тему Голодомору в усіх навчальних закладах області.
Після Наталі Володимирівни мав слово П.Слободянюк – директор Державного архіву області, який у виступі наголосив на необхідності досліджувати причини винищення українського народу, використовуючи першоджерела, які збереглися у великій кількості в державному архіві. Доповідач також проаналізував діяльність репресивних органів виконавців «Червоного терору» – зокрема ЧК, які за жорстокістю і зухвалістю у виконанні покарань майже не мають аналогів у світі (так дехто з активістів ЧК розстрілювали за добу від 150 до 400 чоловік).
Продовжив роботу зібрання О.Г.Погорілець – директор Державного історико-культурного заповідника «Межибіж», на території якого існує музей Голодомору, який відкрив Президент України у 2008 році
Далі мала слово директор Хмельницької універсальної бібліотеки ім. М.Островського – Н.М.Синиця, яка презентувала виставку літератури про Голодомор в Україні 1932-1933 років, яка була змонтована у залі бібліотеки ХІ МАУП, де проходила робота конференції, до експозиції якої увійшло більше 150 примірників книг про Голодомор.
Після виступив професор Вінницького державного педагогічного університету ім. М.Коцюбинського І.Романюк, зазначивши, що тема Глодомору до останніх років була закритою для суспільства. Доповідач також проаналізував «Литовські статути» 15-17 ст., де було зазначено, що при голодуванні селяни позбавлялися кріпацької залежності і могли шукати інші міста для життя, де люди мусили їх приймати. Констатуванням цього факту доповідач підкреслив нелюдську природу штучно створеного Голодомору на Україні.
Далі виступив протоієрей Олександр Дацюк
Друга частина конференції відбулася на базі музею Голодомору міта Меджибіж, де виступили інші учасники вченого зібрання, яких було біля 100 чоловік.
Результатом роботи конференції стало звернення до Уряду України, у якому було означено необхідність взяти до уваги трагічний досвід минулих років для попередження і уникнення помилок у майбутньому.
Прес-служба єпархії