Україна Православна

...

Официальный сайт Украинской Православной Церкви

17.11.2009. НІЖИН. Після реставрації освячено церкву-усипальницю останнього українського гетьмана К. Розумовського

15 листопада, єпископ Ніжинський і Прилуцький Іриней звершив чин малого освячення Воскресенської церкви міста Батурина після реставрації, яку було розпочато у 2005 році.
Після освячення владика очолив Божественну літургію у співслужінні духовенства Бахмацького благочиння, а також відслужив заупокійну літію за останнім гетьманом України Кирилом Розумовським.
Воскресенська церква є церквою-усипальницею останнього гетьмана України К. Розумовського, котра споруджена у 1803 р. в стилі ампір і була однобанною з дзвіницею. Фасади прикрашали портики з трикутними фронтонами. До сьогоднішнього дня збереглися ковані двері поч. ХІХ ст.
У 1805 р. над могилою гетьмана, який помер у 1803 р., було встановлено мармуровий надгробок, виконаний на замовлення його сина А. Розумовського відомим скульптором І. Мартосом — уродженцем міста Ічні. Пам’ятник мав вигляд піраміди з барельєфом спочилого та поховальною урною під флером. Під барельєфом була викарбувана епітафія, а обабіч зображення фамільного гербу Розумовського з девізом: «Славу примножувати справами». На превеликий сором, 1927 р. саркофаг було відкрито, безбожники забрали коштовні речі, а склеп засипали землею.