Україна Православна

...

Официальный сайт Украинской Православной Церкви

26.10.2009. ЛУЦЬК. Єпархія відзначила престольне свято Волинської землі

23 жовтня в церковному календарі згадується пам’ять святителя Амфілохія, єпископа Володимир-Волинського і Собору Волинських святих. Волинська кафедра, яку очолює митрополит Ніфонт, відзначає цей день, як день великого торжества. В цьому році у п’ятницю підтримати святкування на запрошення митрополита до Луцька прибули єпископи з різних єпархій. Ще на урочистій всенічній молився єпископ Туровський і Мозирський Стефан (Білорусія).
Вранці на святкову Божественну Літургію приїхали архієреї: Варфоломій, архієпископ Рівненський і Острозький; Августин, архієпископ Львівський і Галицький; Анатолій, архієпископ Сарненський і Поліський; єпископ Туровський і Мозирський Стефан (Білорусія); Никодим, єпископ Володимир-Волинський і Ковельський та Володимир, єпископ Шепетівський і Славутський. Очолив торжества митрополит Луцький і Волинський Ніфонт.
З невимовною радістю зустрічали архіпастирів тисячі вірних чад храму всіх святих Волинської землі. Маленькі діти у віршованій формі привітали дорогих гостей.
У вітальному слові настоятель храму протоієрей Володимир Яцишин пригадав той день, коли вперше на цьому місці владика Ніфонт в 1994 році в день пам’яті Волинських святих звершив першу Божественну Літургію: «Зі сльозами на очах я і парафіяни храму згадуємо той день, коли ми з вами, дорогий владико, на цьому місці молилися під відкритим небом”. Також настоятель розповів історію встановлення святкування дня Собору Волинських святих, про час, коли Почаївська Лавра була повернута православним і саме тоді, у 1831 році, встановили це свято. Отець Володимир попросив архіпастирів, щоб вони помолилися за лучан і гостей міста, за всю Волинь. І за те, щоб милосердний Господь допоміг якнайшвидше побудувати кафедральний собор.
Під час Божественної Літургії молилися 7 архієреїв, більше 66 священиків і тисячі віруючих людей, які прийшли до храму, не дивлячись на те, що це робочий день і на дворі йшов дощ і було холодно.
Літургію розпочав найстарший клірик єпархії протопресвітер Петро Влодек. Після прочитання Євангелія на прохання митрополита проповідь виголосив владика Августин. Після Літургії відбувся хресний хід навколо храму. На закінчення торжеств владика подякував гостям і на прохання митрополита усі люди заспівали Волинське многоліття гостям.