Україна Православна

...

Официальный сайт Украинской Православной Церкви

26.10.2009. КИЇВ. Блаженніший Митрополит поздоровив Київські духовні школи з ювілеєм

Вітальна адреса Блаженнішого Митрополита Володимира з нагоди 20-річчя відродження Київських духовних шкіл, а також 190-річчя від дня перетворення Києво-Могилянської Академії в Київську Духовну Академію
Ваше Високопреосвященство, шановний Владико-ректор!
Шановні викладачі та студенти Київських духовних шкіл, учасники й гості
Міжнародної науково-практичної конференції
“Духовна та світська освіта: історія взаємин — сучасність — перспективи”!
Київським духовним школам майже 400 років, але сьогодні ми святкуємо їхнє 20-річчя. 20 років тому, після святкування 1000-ліття Хрещення Русі, почалося духовне відродження нашого народу після десятиліть панування богоборчого атеїстичного режиму. Однією з ознак такого відродження стало відкриття у 1989 році Київської духовної семінарії. Але крім цієї радісної події важливо пригадати сьогодні й сумну дату — цього року виповнилося і 90 років офіційного закриття Київських духовних шкіл радянською владою.
Ті, чий вік ближчий до сумної дати, пов’язаної із закриттям духовних шкіл, добре розуміють, що довелося пережити викладачам і студентам академії і семінарії у ХХ столітті. Це був досвід Голгофи, смерті і сходження в пекло. Але 20 років тому ми пережили пасхальну радість Воскресіння.
20 років — це середній вік наших студентів. Тобто сьогоднішні студенти — це ровесники відродженого навчального закладу. І, дивлячись на них, ми можемо зрозуміти сьогоднішній стан Київських духовних шкіл. З одного боку, це молодість і нестача досвіду. Але з іншого боку, це віра й бажання. Саме віру в Бога й бажання послужити Матері-Церкві ми, люди старшого покоління, бачимо в очах не тільки студентів, але й керівництва, викладачів та вихователів Київських духовних шків. І це дає нам надію на майбутнє і впевненість у тому, що справа Києво-Печерського архімандрита Єлисея (Плетенецького), 385 років упокоєння якого ми відзначаємо цього року; гетьмана Петра Конашевича Сагайдачного та фундаторки школи Галшки Гулевичівни; святителя Петра (Могили) та святителя Димитрія (Туптала), 300-річчя блаженної кончини якого ми відзначаємо цими днями; протоієреїв Феодора Титова та Олександра Глаголєва; викладачів і студентів різних епох від доби православних братств у XVII столітті до новомучеників та сповідників XX століття, перебуває в надійних руках.
Вітаючи організаторів і учасників сьогоднішньої конференції, тема якої “Духовна та світська освіта: історія взаємин — сучасність — перспективи”, хочеться сказати, що Київська духовна академія — це не тільки найперший вищий навчальний заклад Руської Православної Церкви, а й перший вищий навчальний заклад України. Майже 400-річна історія взаємин духовної і світської освіти в нас є. На жаль, сучасність така, що духовна спадкоємиця Києво-Братської школи — Київська духовна академія і семінарія, і світський спадкоємець славетної Києво-Могилянської академії — Національний університети “Києво-Могилянська академія”, живуть у паралельних світах. І в цьому ми вбачаємо неподоланий наслідок атеїстичної доби. Але ми віримо в перспективи співпраці духовних і світських шкіл задля майбутніх поколінь нашого боголюбного православного народу.

† Володимир,
Митрополит Київський і всієї України,
Предстоятель Української Православної Церкви