Україна Православна

...

Официальный сайт Украинской Православной Церкви

24.07.2009. ВІННИЦЯ. Православний туризм розпочався на Брацлавщині

Міжнародний клуб православного туризму заснувала вінницька газета «Одигітрія». Клуб створено для того, щоб священики та парафіяни могли більше спілкуватися поза храмами, поєднуючи цікаве спільне дозвілля із духовним життям.
Туристичні поїздки планується проводити щомісяця. Передбачається, що у заходах клубу окрім вірян братимуть участь й хрещені у Православ’ї, але нецерковні люди. Під час мандрівок вони зможуть ближче познайомитися з віруючими, особисто поспілкуватися зі священиками, отримати відповіді на болючі життєві та духовні запитання, розвіяти сумніви чи побороти поширені омани щодо віри та Церкви.
Першим проектом турклубу «Одигітрія» став сплав на катамаранах Південним Бугом, що пройшов 14-16 липня. Такого туризму під егідою Церкви на Вінниччині ще не було. Незвичний захід благословив архієпископ Вінницький і Могилів-Подільський Симеон. Приїхавши на старт водного маршруту біля села Стрільчинці Немирівського району, владика відслужив молебень та подарував учасникам сплаву ікону Святителя Миколая.
– Ви робите добру справу – з іменем Господа разом відправляєтесь у незвичний для вас похід, – сказав владика Симеон учасникам туристичної групи на проповіді після молебну. – Є два види спілкування: спілкування людини з Богом, і людей між собою. Ми бачимо, що сьогодні обох спілкувань бракує. Багато людей не ходить до церкви, не замислюється про спасіння, а спілкування з ближніми підмінює телевізором чи газетами.
Архіпастир побажав усім учасникам водного походу гідно перемогти труднощі, отримати задоволення від пригод і прийти до фінішу цілими та здоровими. Туристи сприйняли благословення владики із благоговінням і щирою подякою.
Із 36 учасників сплаву знали що таке катамарани лише декілька людей. Священики Костянтин Іванченко, Алексій Іродов, Сергій Наваліхін та Віктор Парандюк теж ніколи катамаранами по річці не ходили, хоча мають великий досвід пресувань на воді і навіть у повітрі.
Звісно, інструктори турклубу «Меркурій», сприянням якого відбувся захід, ретельно роз’яснили учасникам походу правила поведінки на сплаві, допомагали усім у складних випадках на воді та узбережжі. Адже ставити намети туристам-початківцям незвично майже так само, як гребти веслами у бурхливій воді.
Окрім екстриму та безлічі веселих розваг велика частина відпочинку на стоянках була відведена духовним бесідам. Під час таких добросердих розмов учасники групи щиро розповідали про свій шлях до Церкви, ставили священикам та один одному питання стосовно життя, актуальних проблем сьогодення і навіть ставлення до окремих творів мистецтва. В гості до православних мандрівників автомобілями приїжджали протоієреї Леонід Шеремета, Алексій Волков, Ілія Лавріненко та ієромонах Вікентій (Флорецький).
Першого дня група зупинилася біля села Воробіївка та відвідала етнофестиваль «АРТПоле». Але окрім морозива та музичних інструментів, що продавалися на заході, православні учасники походу нічого цікавого для себе не знайшли: над «АРТПолем» панувало язичництво і гуляння мешканців наметового містечка фестивалю принципово відрізнялися від світлого настрою наших туристів.
Наприкінці другого дня подорожі група пройшла найскладніший поріг маршруту – Печерський – і висадилася на мальовничій галявині біля млину Потоцького у Сокільці. Стомлені мандрівники були вражені красотою місцевості та гостинністю господаря приватної рекреаційної зони Володимира Губіна.
Наступного дня похід закінчився подячним молебнем і великою радістю його учасників – адже вони гідно витримали всі випробування водного відпочинку. За словами більшості православних туристів, вони вже готові до подальших подорожей, вражень і пригод.
Учасниця сплаву Марина БОГДАНОВА.
Фото Павла БАГМУТА