Україна Православна

...

Официальный сайт Украинской Православной Церкви

14.07.2009. НІЖИН. Шляхами Шевченка та Сагайдачного — до Густинського монастиря

З ініціативи районного відділу культури та туризму, за підтримки Прилуцької районної державної адміністрації та за сприяння проекту ТАСІS «Сталий територіальний розвиток в Україні» сільський зелений туризм отримав поштовх для розвитку і на Прилуччині, оскільки це унікальний і багатий край на природоохоронні, історичні, архітектурні, культурні пам’ятки. Край з цікавими народними звичаями та обрядами.
Справжньою окрасою і перлиною Прилуцького району є Густинський Свято-Троїцький монастир, що розташований у селі Густиня. Він неодноразово переживав злети і падіння, приймав людей віруючих і хворих, не раз руйнувався, а нині з легкої руки настоятельниці монастиря матушки Віри та Божої милості вабить всю округу своїми золотоверхими куполами та мелодійним передзвоном, вітає у своїх стінах численних вірян, паломників та туристів.
Та не лише своєю святістю і намоленістю цікавий він. Монастир має унікальне місце розташування та цікаву історію. Перефразувавши відомий вислів, можна з упевненістю сказати, що на Прилуччині усі шляхи ведуть в Густиню. Звісно, дістатися до неї можна без проблем автомобільним шляхом з Прилук чи траси Київ-Суми. А можна пройтися шляхами, де колись ступали великий Тарас Шевченко, Євген Гребінка, єрусалимський патріарх Феофан чи гетьман Сагайдачний. Цими шляхами-дорогами до святої обителі сходилися-з’їжджалися люди звідусіль, аби помолитися чи поярмаркувати. Сьогодні вони лягли в основу нових, незвіданих цікавих туристичних маршрутів, сповнених приємних несподіванок і сюрпризів. Їх відкриття і відбулося минулого тижня.
Перший туристичний напрямок — Іллінська гора -Боршна — Густиня — духовний, називається «Відродження». Бере свій початок на Іллінській горі, що у селі Боршна, перша літописна згадка про яке датується 1615 роком і яке у наступному 2010 році відзначатиме свій 395-річний ювілей. Ще у 1805 році на честь Святого Іллі тут була зведена церква, богослужіння у якій проводилися до 1944 року. Дата — 25 червня — не випадкова. Саме цього дня 1944 року у храмі востаннє прозвучала молитва до Всевишнього, виголошена знаним просвітником, подвижником християнства, тодішнім настоятелем церкви отцем Іоанном (Лабунським). З кінця 1970 року від церкви не залишилося сліду, вона була поруйнована і розібрана. Сьогодні жителі села рішуче налаштовані відродити церкву і звести новий храм. Допомогти їм у цьому згодився нинішній настоятель Свято-Іллінської церкви отець В’ячеслав. Нині на місці майбутньої церкви встановлений хрест і проводяться молебні.
Приємною несподіванкою для подорожуючих стане зустріч зі скульптурою монаха, витесаною з дерева. Його погляд спрямований удаль, звідки видніються куполи Густині. На Іллінській горі його встановлено, як данину відродженню духовності на Прилуччині, піднесенню і поширенню християнства взагалі. 25 червня з Іллінської гори до Густині через село Боршна вперше за багато останніх років пройшла хресна хода. Віднині вона стане традиційною і проводитиметься щороку на Духів день, тобто на свято Трійці.
Прес-служба Ніжинської єпархії