Україна Православна

...

Официальный сайт Украинской Православной Церкви

09.07.2009. КИЇВ. МНС ухвалило правила пожежної безпеки для культових споруд

Міністерство України з питань надзвичайних ситуацій та у справах захисту населення від наслідків Чорнобильської катастрофи (МНС) ухвалило наказ «Про затвердження правил пожежної безпеки для культових споруд» (№339). Документ зареєстрований у Міністерстві юстицій 11 червня. Правила пожежної безпеки для культових споруд, як йдеться у документі, встановлюють вимоги пожежної безпеки під час будівництва, реконструкції, капітального ремонту, технічного переоснащення та експлуатації таких споруд.
Відповідно до наказу, під час реконструкції, реставрації і капітального ремонту культових споруд, які є пам’ятниками архітектури, історії та культури, окрім положень правил наказу, необхідно виконувати норми чинного законодавства щодо культурної спадщини. «Протипожежні заходи для культових споруд, які є пам’ятниками історії і культури, повинні прийматися індивідуально для кожного будинку з урахуванням його особливостей та погоджуватися з центральним або територіальними органами державного пожежного нагляду», — йдеться у положенні наказу.
Щодо забезпечення пожежної безпеки в культових спорудах, то згідно з правилами, вміщеними в наказі, воно покладається на настоятелів цих споруд та уповноважених ними осіб. Під час нового будівництва або реконструкції культових споруд забезпечення пожежної безпеки покладається на замовника або уповноважену ним особу та будівельну організацію.
«Якщо об’ємно-планувальні та інженерні рішення, шляхи евакуації та евакуаційні виходи в культових спорудах, які є пам’яткою архітектури, історії та культури, неможливо привести у відповідність до вимог державних будівельних норм та цих Правил, необхідно розробляти комплекс компенсуючих протипожежних заходів, які не зменшують цінності таких споруд, та погоджувати їх з органами державного пожежного нагляду у порядку», — сказано в документі.
Загалом наказ вимагає забезпечувати у культових спорудах такі вимоги пожежної безпеки: збереження несучої здатності конструкцій протягом визначеного часу; обмеження поширення вогню та диму в споруді, а також на сусідні споруди і прилеглі території; забезпечення евакуації людей зі споруди або їх рятування в інший спосіб; забезпечення безпеки рятувальних команд.
Перепланування, реконструкцію, капітальний ремонт, технічне переоснащення культових споруд необхідно проводити тільки за наявності відповідної проектної документації, яка пройшла попередню експертизу на відповідність до вимог нормативно-правових актів з питань пожежної безпеки та нормативних документів галузі будівництва з позитивним висновком органу державного пожежного нагляду.
У документі також подані правила пожежної безпеки щодо облаштування території біля культових споруд, в молитовних залах, щодо пічного опалення тощо.
З повним текстом наказу можна ознайомитися на сайті Верховної Ради:
zakon.rada.gov.ua