Україна Православна

...

Официальный сайт Украинской Православной Церкви

В Священном Синоде УПЦ


14.04.2009. КИЇВ. Відбулося засідання Священного Синоду Української Православної Церкви

Чергове засідання Священного Синоду УПЦ пройшло під головуванням Блаженнішого Митрополита Київського і всієї України Володимира. Журнали засідання Священного Синоду Української Православної Церкви від 14 квітня 2009 року.

Слухали: рапорт керуючого справами УПЦ, голови Комісії по підготовці візиту в Україну Святішого Патріарха Московського і всієї Русі Кирила Преосвященного Митрофана, архієпископа Білоцерківського і Богуславського, про хід підготовки до візиту в Україну Святішого Патріарха Московського і всієї Русі Кирила, який відбудеться 27 липня – 5 серпня 2009 року.
Ухвалили:
1. Інформацію прийняти до уваги.
2. Затвердити представлений склад Комісії по підготовці візиту в Україну Святішого Патріарха Московського і всієї Русі Кирила:
1) Архієпископ Білоцерківський і Богуславський Митрофан, Керуючий справами УПЦ – голова Комісії;
2) Митрополит Донецький і Маріупольський Іларіон;
3) Митрополит Сімферопольський і Кримський Лазар;
4) Архієпископ Вишгородський Павел, вікарій Київської Митрополії, намісник Свято-Успенської Києво-Печерської Лаври;
5) Архієпископ Почаївський Володимир, вікарій Київської Митрополії, намісник Свято-Успенської Почаївської Лаври;
6) Єпископ Переяслав-Хмельницький Олександр, вікарій Київської Митрополії, секретар Предстоятеля УПЦ;
7) Протоієрей Віталій Косовський, секретар Київської Митрополії;
8) Архімандрит Кирил (Говорун), Голова Відділу зовнішніх церковних зв’язків УПЦ;
9) Протоієрей Георгій Коваленко, прес-секретар Предстоятеля УПЦ;
10) Ігуменя Стефана (Бандура), настоятелька Свято-Успенського Зимненського ставропігійного жіночого монастиря;
11) Ігуменя Серафима (Шевчик), настоятелька Свято-Архангело-Михайлівського Одеського жіночого монастиря, Голова Синодального відділу «Місія Церква і культура»;
12) Резнікова Олена Миколаївна;
13) Грановський Володимир Миколайович;
14) Оліщук Людмила Дмитрівна.
3. Звернутись до Президента України, Голови Уряду України, державних установ та до Єпископату УПЦ із проханням надавати всіляке сприяння у підготовці візиту Святішого Патріарха в Україну.

Слухали: інформацію Його Блаженства, Блаженнішого Володимира, Митрополита Київського і всієї України, про затвердження ювілейної відзнаки до 450-річчя принесення на Волинь Почаївської чудотворної ікони Божої Матері.
Ухвалили: затвердити представлений ескіз ювілейної відзнаки до 450-річчя принесення на Волинь Почаївської чудотворної ікони Божої Матері.

Слухали: рапорт Преосвященного Володимира, архієпископа Почаївського, вікарія Київської Митрополії, намісника Свято-Успенської Почаївської Лаври, щодо затвердження плану заходів, пов’язаних зі святкуванням 450-річчя принесення на Волинь Почаївської чудотворної ікони Божої Матері та 350-річчя обрітення нетлінних мощей преподобного Іова Почаївського (31 липня – 6 серпня 2009 року).
Ухвалили: затвердити представлений план заходів по святкуванню 450-річчя принесення на Волинь Почаївської чудотворної ікони Божої Матері та 350-річчя обрітення нетлінних мощей преподобного Іова Почаївського (31 липня – 6 серпня 2009 року).

Слухали: рапорт Преосвященного Іоасафа, єпископа Новокаховського і Бериславського, про зміну титулу правлячих архієреїв Новокаховської єпархії на «Новокаховський і Генічеський».
Ухвалили: затвердити титул правлячих архієреїв Новокаховської єпархії «Новокаховський і Генічеський».

Слухали: рапорт Преосвященного Василія (Златолінського), архієпископа Запорізького і Мелітопольського, про звільнення його від управління Запорізькою єпархією та почислення на спокій за станом здоров’я.
Ухвалили:
1. Звільнити Преосвященного Василія (Златолінського), архієпископа Запорізького і Мелітопольського, від управління Запорізькою єпархією за станом здоров’я та почислити його на спокій, висловивши йому подяку за понесені труди.
2. Місцем перебування Преосвященного архієпископа Василія (Златолінського) призначити місто Запоріжжя.
3. Покласти на Запорізьке єпархіальне управління забезпечення та утримання Преосвященного архієпископа Василія (Златолінського).
4. Єпископом Запорізьким і Мелітопольським призначити Преосвященного Іосифа (Маслєннікова), єпископа Вільнянського, вікарія Запорізької єпархії, звільнивши його з посади вікарія Запорізької єпархії.
5. Вилучити зі складу Запорізької єпархії Василівський район Запорізької області та включити його до складу Бердянської єпархії.
Про що послати відповідні Укази.

Слухали: інформацію Його Блаженства, Блаженнішого Володимира, Митрополита Київського і всієї України, про відкриття Десятинного Різдва Божої Матері чоловічого монастиря в місті Києві.
Ухвалили: благословити відкриття Десятинного Різдва Божої Матері чоловічого монастиря в місті Києві.

Слухали: рапорт Преосвященного Іоанна, архієпископа Херсонського і Таврійського, Голови Комісії по канонізації святих УПЦ, про встановлення місцевого святкування Собору преподобних і преподобномучеників Звіринецьких в Неділю 5-ту Великого посту.
Ухвалили: благословити встановлення місцевого святкування Собору преподобних і преподобномучеників Звіринецьких в Неділю 5-ту Великого посту.

Слухали: рапорт Преосвященного Филипа, архієпископа Полтавського і Миргородського, про встановлення місцевого святкування Горбанівській іконі Божої Матері – 29 вересня/12 жовтня.
Ухвалили: благословити встановлення місцевого святкування Горбанівській іконі Божої Матері 29 вересня/12 жовтня.

Слухали: рапорт Преосвященного Марка, архієпископа Хустського і Виноградівського, про встановлення місцевого святкування обрітення чесних мощей преподобного Іова Угольського – 9/22 жовтня.
Ухвалили: благословити встановлення місцевого святкування обрітення чесних мощей преподобного Іова Угольського 9/22 жовтня.

Слухали: рапорт Преосвященного Іоанна, архієпископа Херсонського і Таврійського, Голови Комісії по канонізації святих УПЦ, про причислення до лику місцевошанованих святих Чернігівської єпархії архієпископа Чернігівського Філарета (Гумілевського) (+9. 08. 1866).
Розглянувши житіє, труди, подвиги, чудеса та враховуючи народне шанування архієпископа Чернігівського Філарета (Гумілевського),
Ухвалили:
1. Благословити для місцевого прославлення та шанування архієпископа Чернігівського Філарета (Гумілевського).
2. Затвердити іконописне зображення Святителя Філарета.
3. Останки його вважати святими мощами.
4. Пам’ять Святителю Філарету Чернігівському звершувати 9/22 серпня.
5. Піднести подяку Всемилостивому Богу, дивному у святих Своїх, що явив нам нового молитвеника за нашу Святу Церкву та наш народ.

Слухали: рапорт Преосвященного Іоанна, архієпископа Херсонського і Таврійського, Голови Комісії по канонізації святих УПЦ, про причислення до лику місцевошанованих святих подвижників благочестя, які подвизалися в Софронієво-Молченському Різдва Пресвятої Богородиці Печерському чоловічому монастирі Конотопської єпархії:
1. Архімандрита Феодосія (Маслова);
2. Ієромонаха Серапіона;
3. Старця Софронія (Батовріна);
4. Послушника Сергія Тіхонова.
Розглянувши житіє, труди, подвиги, чудеса та враховуючи народне шанування вищезгаданих подвижників благочестя, які подвизалися в Софронієво-Молченському Різдва Пресвятої Богородиці Печерському чоловічому монастирі Конотопської єпархії,
Ухвалили:
1. Благословити для місцевого прославлення та шанування:
в лиці преподобних:
1) Архімандрита Феодосія (Маслова);
2) Ієромонаха Серапіона;
3) Старця Софронія (Батовріна);
в лиці Христа ради юродивих:
4) Послушника Сергія Тіхонова.
2. Затвердити іконописне зображення святих.
3. Останки їх вважати святими мощами.
4. Пам’ять їх звершувати 12/25 травня.
5. Піднести подяку Всемилостивому Богу, дивному у святих Своїх, що явив нам нових молитвеників за нашу Святу Церкву та наш народ.

Слухали: рапорт Преосвященного Луки, архієпископа Конотопського і Глухівського, про позбавлення священного сану заштатного клірика Конотопської єпархії ієромонаха Гермогена (Якубовського).
На підставі Правил Святих Апостолів 25, 26, 27, 42, 43, 54; І Вселенського Собору 2, 9, 10; Трульського Собору 33; Василія Великого 3, 32, 51; Григорія Ниського 5, 6; Двукратного Собору 9
Ухвалили: позбавити священного сану заштатного клірика Конотопської єпархії ієромонаха Гермогена (Якубовського).
† Володимир, Митрополит Київський і всієї України,
Предстоятель Української Православної Церкви

Члени Священного Синоду УПЦ:
† Никодим, митрополит Харківський і Богодухівський
† Агафангел, митрополит Одеський та Ізмаїльський
† Онуфрій, митрополит Чернівецький і Буковинський
† Іларіон, митрополит Донецький і Маріупольський
† Софроній, митрополит Черкаський і Канівський
† Марк, архієпископ Хустський і Виноградівський
† Лука, архієпископ Конотопський і Глухівський
† Митрофан, архієпископ Білоцерківський і Богуславський — Керуючий справами УПЦ.