Україна Православна

...

Официальный сайт Украинской Православной Церкви

30.06.2009. КОНОТОП. У Софронієво-Молченському монастирі відбулось прославлення чотирьох угодників Божих у лику святих

28 червня у Софронієво-Молченському Різдва Пресвятої Богородиці Печерському чоловічому монастирі (село Нова Слобода Путивльського району Сумської області) за Божественною Літургією, яку очолив Блаженніший Митрополит Володимир, відбувся чин прославлення чотирьох угодників Божих, які в різні часи несли послух у цій обителі.
Його Блаженству співслужили: архієпископ Конотопський і Глухівський Лука, єпископи: Ніжинський і Прилуцький Іриней, Макарівський Іларій, Сумський і Охтирський Євлогій, Переяслав-Хмельницький Олександр (секретар Предстоятеля УПЦ), а також духовенство єпархії.
Священний Синод Української Православної Церкви рішенням від 14 квітня 2009 року (журнал № 25) благословив для місцевого прославлення та вшанування: архімандрита Феодосія (Маслова), ієромонаха Серапіона, монаха Софронія (Батовріна) в лиці преподобних, а послушника Сергія Тихонова — як Христа ради юродивого.
За богослужінням було відправлено останню панахиду за спочилими подвижниками, після чого були зачитані рішення Священного Синоду УПЦ та життєописання прославлених святих. Далі були заспівані тропар, кондак та величання новопрославленим святим, під час чого із вівтаря винесли для молитовного вшанування ікону собору преподобних отців Молченських.
Також за Літургією Архіпастир звернувся до прочан із повчальними словами, у яких зосередив увагу на милосерді як одній із головних християнських чеснот.

«Той хто милосердний, той ніколи не позбавляється ніяких благ, той, хто милосердний, той заробляє собі шлях у Царство Боже. Отож, нехай Господь наш Іісус Христос буде, як і раніше милостивим до нас грішних, нехай милість Божа розповсюдиться на весь людський рід. Нехай Господь благословить і примножить нам дар милосердя, щоб ми, будучі милосердними до інших, самі добувати у Бога благодать та істину за наші недостойні і немилосердні справи», — зауважив Первосвятитель.
Насамкінець, Митрополит Володимир поздоровив вірян із цією визначною подією.
«Тільки що, ми всі, які присутні на цьому святому місці, звершили Божественний акт причислення до лику святих нових угодників Божих. Нові Божі угодники своїм життям, стражданнями та хрестоносінням умолили Бога і Господь прийняв їхню жертву, і нині ця жертва буде нашим залогом перед Богом на Страшному суді», — сказав Блаженніший Владика.
Максим Сидоренко