Україна Православна

...

Официальный сайт Украинской Православной Церкви

23.06.2009. ІВАНО-ФРАНКІВСЬК. Багато унікальних храмів Західної України може не потрапити до списку ЮНЕСКО

Міністерство культури і туризму України спільно з польським Центром досліджень та документування історичних пам’яток працюють над проектом «Сакральна архітектура Прикордоння», який передбачає «перепис» об’єктів обох країн для занесення їх до Всесвітньої культурної спадщини ЮНЕСКО. Серед претендентів — дерев’яні церкви Західної України, збудовані в гуцульському стилі. Їх фундаменти закладалися у формі хреста, як у ХІІ столітті будували фундаменти своїх кам’яних храмів тамплієри.
На Івано-Франківщині також є унікальні дерев’яні гуцульські церкви. Однак, як інформує видання «Урядовий кур’єр», польсько-українська комісія вже висловила застереження до таких пам’яток-претендентів.
Проблема полягає в тому, що деякі з них зазнали стихійного втручання під час ремонтів і добудов. Наприклад, п’ятибанний дерев’яний собор Пресвятої Богородиці в селі Нижній Вербіж на Івано-Франківщині, що є взірцем гуцульської архітектури, покрили бляхою замість старої дерев’яної гонти. Ще до однієї дерев’яної церкви Благовіщення в Коломиї ( XVI ст.) добудували цегляну котельню.
Найбільше шансів потрапити до списку має Святодухівська церква в Рогатині. Вона є зразком галицької школи сакрального будівництва і найкраще збереглася завдяки тому, що є філіалом обласного краєзнавчого музею.
Водночас, щоб потрапити в реєстр світової культурної спадщини, храми повинні мати охорону, належні під’їзні шляхи і бути доступними для туристів.
Загалом на сьогодні під охороною держави в Прикарпатті перебувають 587 пам’яток сакральної архітектури.
За останні вісімнадцять років згоріло 17 дерев’яних церков. Термінових і фахових ремонтно-реставраційних робіт потребують 129 дерев’яних храмів.
Щоб врятувати аварійні пам’ятки архітектури потрібно 8,5 млн гривень.

www.ukurier.gov.ua/РІСУ