Україна Православна

...

Официальный сайт Украинской Православной Церкви

22.06.2009. КИЇВ. Група парламентарів просить передати костел святого Олександра у власність римо-католицької громади

Народні депутати України з різних парламентських фракцій звернулась до Київського міського голови Леоніда Черновецького зі зверненням щодо необхідності передачі костелу святого Олександра і його допоміжних споруд у власність римо-католицької громади. Парламентарі наголосили на тому, що київський міській владі ніщо не заважає передати ці об’єкти на баланс релігійної громади і таким чином дотриматися зобов’язань, взятих Україною при вступі до Ради Європи. Вказане депутатське звернення, яке знаходиться у розпорядженні ІРС, було ініційоване головою партії Християнсько-Демократичний Союз Володимиром Стретовичем та підписане також народними депутатами – Юрієм Прокопчуком та Віктором Швецем (БЮТ), Віктором Шемчуком та Володимиром Мойсиком (Блок «НУНС»).
Парламентарі звертають увагу голови КМДА на те, що костел св.Олександра є центральною римо-католицькою культовою будівлею у місті Києві, яка разом із допоміжними спорудами “вже багато років використовуються парафією за призначенням, належним чином нею утримується та, по можливості, відновлюється”. Як зазначається у зверненні, ці обставини та відсутність інших законних претендентів на повернення цих споруд свідчать про наявність усіх необхідних законодавчих та практичних можливостей для передачі цих об’єктів їх законному історичному власнику – римо-католицькій парафії Києва.
Незважаючи на це, споруди по вулиці Костьольній, 17 (літери Б, В, Г і Д) до цього часу знаходяться у комунальній власності Києва та надаються парафії в оренду за договорами, які, окрім цього, щорічно необхідно переукладати згідно наявної у місті практики.
Народні депутати України, ґрунтуючи необхідність вирішення зазначеного питання, роблять акцент на обов’язках, взятих Україною під час вступу до Ради Європи (висновок ПАРЄ № 190 (1995) від 26.09.1995 року). Згідно з цим документом Українська держава зобов’язалась “вирішити питання про повернення церковної власності”, яка була незаконним шляхом відібрана радянською тоталітарною владою та підлягає поверненню у власність її історичним власникам.
Депутатське звернення завершується проханням до київського мера Л.Черновецького надати необхідне сприяння у вирішенні питання про передачу у власність згідно з чинним законодавством римо-католицькій парафії св.Олександра в місті Києві комплексу будівель по вулиці Костьольній.

www.irs.in.ua