Україна Православна

...

Официальный сайт Украинской Православной Церкви

05.06.2009. КІРОВОГРАД. В соборі міста відбулося свято, започатковане царем-мучеником

30 травня, в Спасо-Преобаженському соборі міста відбулося свято «Білої квітки». Започатковано це свято було більше 100 років тому царем-мучеником Миколою II в Лівадії (Крим).
Але настоятель собору, секретар єпархії, протоієрей Петро Сидора разом з товариством «Православна просвіта» 10 років тому вирішили відновити забуте свято милосердя. І з кожним роком це свято збільшується не тільки кількістю учасників, а це насамперед дітей-сиріт, з незабезпечених сімей, діти з вадами розвитку тощо), але й справами доброчесності й любові. В цьому на свято прибули ще й гості з області — це вихованці Знамянського спецінтериату та Новомиргородського будинку- інтернату для дітей інвалідів І-ІІ профілів захворювання.
Почалося свято з молитви «Отче наш», яку виконав хор Спасо-Преображенського собору під керівництвом Т. Бесчаспої.
Після настоятель Спасо-Преображенського собору протоієрей Петро Сидора звернувся до присутніх, де передав архіпастирське благословення керуючого єпархією епископа Кіровоградського і Новоархангельського Пантелеімона з нагоди свята. Виконавчий директор товариства «Православна просвіта» А. Павловська також привітала присутніх та ознайомила з надбаннями проведених свят минулих років. Також гостей і учасників свята привітав з цією непересічною для Єлисаветградської землі подією представник Кіровоградської облдержадміністрації М. Гарба.
Після офіційної частини акапела учнів загально-освітньої школи № 35 проспівала духовні піснеспіви, а вихованці танцювального гуртку «Конвалія» місцевого товариства «Радій» виконали під музику П. Чайковського «Вальс квітів». Продовжили концертну програму учні музичної школи №1 ім. Г. Нейгауза виконавши пісні під гітару та акордеон. Вихованці танцювального гурту «Росинка» виконали «Вальс білих лілей» та танець «Гусарки». їх підхопив дитячий чоловічий колектив, виконавши бойовий гопак. Завершилося свято дитячої творчості піснею про Україну.