Україна Православна

...

Официальный сайт Украинской Православной Церкви

02.06.2009. МАДРИД. Ієрарх УПЦ відвідав українських заробітчан у Мадриді та Барселоні

За благословенням Блаженнішого Митрополита Київського і всієї України Володимира та на запрошення православних громад Мадриду та Барселони архієпископ Тернопільський і Кременецький Сергій з 29 по 31 травня перебував з візитом в Іспанії.
31 травня архієпископ Сергій звершив Божественну літургію в храмі парафії Різдва Христового міста Мадриду. За літургією молилися чисельні віруючі, серед яких значна кількість заробітчан із Тернопільської області. Архієпископу Сергію за Літургією співслужив настоятель парафії священик Андрій Кордочкін, а також співробітник Відділу зовнішніх церковних зв’язків Української Православної Церкви протоієрей Миколай Данилевич та клірики Тернопільсько-Кременецької та Корсунської єпархій.
Звертаючись до співвітчизників із архіпастирським словом, владика Сергій наголосив на необхідності збереження православної віри в тих нелегких умовах, в яких проживають та працюють православні українці закордоном. Владика закликав вірних довіритися волі Божій, яка привела їх в цю країну, адже можливо саме вони стануть тим зерном, з якого виросте та укріпиться Православ’я тут. Не секрет, що саме на чужині багато з наших співвітчизників віднайшли живу віру в Бога, почали жити повноцінним церковним життям, якого вони не вели, перебуваючи на Батьківщині. А тому, на переконання владики, потрібно дякувати Богові за це, хоч і важке, але корисне для наших душ і сердець життя на чужині, не забувати про Батьківщину та з часом повертатися до своєї рідної землі.
На згадку про візит і спільну молитву архієпископ Сергій подарував парафії ікону святих мучениць Віри, Надії, Любові та матері їх Софії і закликав віруючих жити добродіяннями, імена яких носять ці мучениці. Владика також передав в дар приходу вишиту копію Стопи Божої Матері «Почаївської», а також для парафіяльної бібліотеки комплект україномовної духовної літератури.
Відповідаючи на тепле архіпастирське вітання владики Сергія, настоятель парафії священик Андрій Кордочкін поділився своїм відчуттям від того, що владика Сергій ніби нікуди з України й не від’їжджав, адже й тут його оточує тернопільська паства, яка завжди чекає на свого архіпастиря. Подякувавши за ікону святих мучениць Віри, Надії, Любові та матері їх Софії, отець Андрій сказав, що саме християнська любов об’єднує українців, росіян, молдаван, грузинів, іспанців і вихідців із інших країн, які відвідують цю парафію. Настоятель також попросив молитов владики про вирішення питання з виділенням землі під будівництво православного храму в Мадриді, оскільки наразі богослужіння звершуються в пристосованому приміщенні.
Після Літургії архієпископ Сергій мав тривале спілкування з парафіянами. Того ж дня ввечері він прочитав акафіст іконі Божої Матері «Почаївській», після якого владику знову ж оточили віруючі, бажаючи отримати відповіді на особисті запитання та попросити архіпастиря про молитви.
Днем раніше, 30 травня, архієпископ Тернопільський і Кременецький Сергій відвідав також і Благовіщенську парафію міста Барселони, де владику зустрічав настоятель – ігумен Серафим (Павлов).
Він звершив Божественну літургію, після якої передав у дар приходу ікону святих мучениць Віри, Надії, Любові та матері їх Софії, а також мав тривале спілкування з прихожанами. Під час перебування в Барселоні архієпископ Сергій із супроводжуючими відвідав кафедральний собор, де вклонився мощам святої мучениці Євлалії Барселонської (IV ст.).

orthodox.org.ua