Україна Православна

...

Официальный сайт Украинской Православной Церкви

01.06.2009. ВІННИЦЯ.Кирило-Мефодіївські читання пройшли за участю представників науки, мистецтва, освіти, та з благословення Церкви

29 травня на базі обласної універсальної наукової бібліотеки ім. К.А. Тімірязєва проходили V науково-освітні Подільські Кирило-Мефодіївські Читання, присвячені Дню слов’янської писемності і культури. Захід було організовано управлінням культури і туризму та відділом у справах національностей Вінницької обласної державної адміністрації,Російсько-українським культурно-просвітницьким центром «Співвітчизники» за участі Вінницького єпархіального управління УПЦ.
Девізом цьогорічних читань стали «Традиції слов’янських просвітителів св. Кирила і Мефодія і сучасні освіта та культура». Про необхідність збереження таких традицій і виховання на їх прикладі молодого покоління говорив архієпископ Симеон. Він подякував присутнім і особливо одному з головних організаторів читань кадидату. філологічних наук, завідувачу кафедри гуманітарних та соціологічних дисциплін ВІ МАУП О.П. Кадочникову за значний внесок у справу духовно-морального виховання суспільства.
Серед багатьох цікавих доповідей можна відзначити доповіді Синіцина В.М., кандидата мистецтвознавства, доцент ВДПУ ім. Михайла Коцюбинського, « Православие как смысл и оправдание отечественной культуры (к 200-летию со дня рождения Н.В.Гоголя)», Царенка С.О., кандидата архітектури, начальник управління містобудування і архітектури Вінницької облдержадміністрації, голова Вінницького регіонального осередку Спілки урбаністів України «Вінниця в контексті історії» Чернишової Г.С., мистецтвознавця, ст. викладач кафедри української та зарубіжної культури ВДПУ ім. Михайла Коцюбинського «Корисність благочестивого життя (за творами святителя Иоанна Златоуста)». Верещагиної О., кандидата мистецтвознавства, доцент ВДПУ ім. Михайла Коцюбинського, доцент кафедри гуманітарних та соціологічних дисциплін ВІ МАУП «Новая религиозность в музыке Западной Европы».
В рамках Кирило-Мефодіївських читань проходив цикл виставок: «З історії культури слов’янських народів» та Десята виставка російської книги авторів і видавців Вінниччини, а також відбувалися презентації книг та посібників, вт.ч. матеріалів збірника статей та матеріалів V науково — освітніх Подільських Кирило-Мефодіївських Читань «Константинополь»; каталогу 10-ої Виставки російської книги авторів і видавців Вінниччини;підручника вчителя С.Негоди «Креативна математика»; книг поетеси Л.О.Ємельянової ;книги С.М. Луковнікової, вчительки недільної школи, заст. голови Вінницької обласної Асоціації православних педагогів в ім’я святих рівноапостольних Мефодія і Кирила – «Азбука Кирила і Мефодія» (Посібник для культурологічного вивчення церковно-слов’янської мови у школі»;
На завершення читань відбулися зустрічі учасників з письменниками і поетами Вінниці та круглий стіл з участю літераторів «Современник» та «Ліриків Т».
Прес-служба Вінницької єпархії.